RADNICI NA DRŽAVNOJ PLAĆI

Nema popusta: Ulaznica za dubrovačke zidine 200 kuna i tijekom koronakrize

13.05.2020 u 08:48

Bionic
Reading

Gradske zidine u Dubrovniku otvorile su svoja vrata posjetiteljima u ponedjeljak, a cijena ulaznica je 200 kuna. U ponedjeljak su prodane tek dvije karte, a u utorak se moglo naići na tek pokojeg domaćeg šetača - Dubrovčanima je obilazak zidina besplatan, no građani iz ostalih krajeva Hrvatske nemaju nikakav popust

Prema zaprimljenim prijavama i odjavama turista kroz sustav eVisitor, protekloga ih je vikenda u Dubrovniku registrirano 150, a uz domaće uglavnom su iz Bosne i Hercegovine, SAD, Litve, Srbije, Austrije, Velike Britanije, Italije, Poljske i Bugarske.

Od početka godine evidentirano je blizu 54 tisuće dolazaka i 116 tisuća noćenja, što čini oko 20 posto lanjskog turističkog prometa u istom razdoblju.

U podnedjeljak su otvoreni i Sokol kula, Knežev dvor u Slanom te Stonske zidine.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić očekuje vrlo malo ili nimalo posjetitelja, a domaćima je ulaz besplatan, naveo je Du list uoči otvaranja zidina.

Prošle godine zidine su imale milijun i 250 tisuća posjetitelja. Cijena od 200 kuna je formirana jer je želja bila smanjiti gužve, a za koga je danas ta cijena – nije jasno.

  • +3
Sunce u Dubrovniku izmamilo građane na sunčanje i kupanje Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Zašto Društvo prijatelja dubrovačke nije spustilo cijenu sada, obzirom na to da se svi okreću domaćim gostima? 

'Nažalost, nitko iz Uprave Društva nije u mogućnosti dati izjavu. Sve cijene ulaznica na objekte kojima upravlja Društvo su stvar poslovne politike Društva', kažu sada iz Društva za Dnevnik Nove TV.

No ta poslovna politika utječe na turizam cijelog grada. Tako u Turističkoj zajednici i Gradu na naš upit kažu da će tražiti popuste za Hrvate.

'Smatramo u ovom trenutku da bi svakako trebalo razmotiriti mogućnost povoljnije cijene. To je od jutros jedna inicijativa iz jednog užeg kruga, nismo još ništa službeno uputili, pa ćemo vidjeti', kaže Ana Hrnić iz Turističke zajednice Dubrovnik.

Udruga građana Društvo prijatelja dubrovačke starine koja upravlja zidinama prošle godine od ulaznica je uprihodila više od 150 milijuna kuna. Zbog koronavirusa u ožujku su ostali bez prihoda, pa su dobili od države plaću za 71 radnika.