U SABORU JASTREB I DALJE IZDAJNIK

Ništa od procesuiranja Dedakovićevih batinaša

Bionic
Reading

Jedan od razloga teškog zdravstvenog stanja Mile Dedakovića Jastreba je i premlaćivanje u kotlovnici današnjeg studentskog doma na zagrebačkoj Lašćini neposredno nakon pada Vukovara 1991. Dedaković je bio pod sumnjom da je rušio ustavni poredak, tada još međunarodno nepriznate Hrvatske, te da je bio dezerter, da je izdao Vukovar i državu...

Iako je Dedaković dvije godine kasnije pravomoćno oslobođen ovih optužbi kao i za pronevjeru 380 tisuća njemačkih maraka, netko tko će u bližoj ili daljnjoj budućnosti kopati po aktima Hrvatskog sabora moći će naći još važeće zaključke saborske komisije na čelu koje je bio Josip Manolić.
A upravo zaključci te komisije bili su temelj za inkriminaciju Jastreba, za njegovo premlaćivanje i optužnicu koja je protiv njega podignuta.

Njegov tadašnji odvjetnik Zvonimir Hodak prisjetio se kako je nekoliko godina nakon toga tadašnjeg predsjednika RH Franju Tuđmana upitao kako je moglo do toga doći. 'On mi je rekao: 'Pa nisam ja policijski istražitelj, imam svoje suradnike koji se time bave.' To je bilo vrijeme kada je pao Vukovar, bilo je lako moguće da će pasti i Osijek i Vinkovci, Tuđman je dobio izvješće svojih suradnika i o njima više nije diskutirao', govori nam Hodak. U izvješće svojih suradnika počeo je sumnjati nakon oslobađajuće presude 1993.


Tko je premlatio jednog od zapovjednika obrane Vukovara u Zagrebu u studenome 1991, službeno nikada neće biti poznato. Naime, na naš upit DORH kaže sljedeće: '1991. godine podnijeta je kaznena prijava protiv nepoznatih počinitelja zbog kaznenog djela teške tjelesne povrede iz čl. 41. Krivičnog zakona RH. Okružno javno tužilaštvo u Zagrebu je zatražilo od tadašnjeg Okružnog suda u Zagrebu provođenje istražnih radnji, no taj je zahtjev sud odbio. Počinitelj nije otkriven ni do 1996. godine, a te je godine nastupila zastara kaznenog progona.'

Tko su nalogodavci, kaže Hodak, znaju svi jer su temelj svemu bili zaključci Manolićeve komisije. Zna i tko su oni koji su Dedakovića u kotlovnici premlaćivali, no ne želi biti denuncijant. Među tom ekipom su i bivši boksač, izbacivači te jedan SIS-ovac koji je kasnije na ratištu poginuo.

Hodak zaključuje kako je pravno Dedaković posve čist nakon dvije pravomoćne oslobađajuće presude, no zaključci Manolićeve saborske komisije su i dalje na snazi. 'Oni su lege artis jer nitko dosada nije htio da taj zaključak proglase lažnim, nevažećim. U tom zaključku postoje takvi detalji koje je mogao dati samo netko tko je bio uz njih u Vukovaru. To je sve podvala KOS-a', zaključuje Hodak.