KRESANJE DUŽNOSNIČKIH PRAVA

'Nitko nema pravo biti privilegirana kasta u zemlji'

13.05.2014 u 17:01

Bionic
Reading

Državni dužnosnici nakon odlaska s dužnosti više neće primati plaću po principu 6+6. Naime, premijer Milanović jučer je, gostujući u emisiji 'Dva u devet' na Jabuka TV-u, kazao kako će predložiti da dužnosnici nakon odlaska s funkcije tri mjeseca ostvaruju punu plaću, a idućih tri mjeseca pola plaće. Odmah su stigle reakcije oporbe

'Očekivao sam da će premijer doći s prijedlogom da se ta prava izjednače kao ona za radnike iz Zakona o radu, dakle ovisno o duljini staža. Ako se ne varam, tamo počinje s dva tjedna minimalno, maksimalno je četiri. Što radnicima, to i dužnosnicima. Nitko nema pravo biti privilegirana kasta u zemlji', prokomentirao je Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

Naime, Milanović je najavio da će predložiti da dužnosnici nakon odlaska s funkcije tri mjeseca primaju punu plaću, a tri mjeseca pola plaće. Sada dužnosnici nakon odlaska s funkcije šest mjeseci primaju punu plaću, a šest mjeseci pola plaće.

Na pitanje hoće li podržati premijerov prijedlog, kazao je da će Laburisti ići s kontraprijedlogom. Pritom je napomenuo da je prošle godine za bivše lokalne, regionalne i državne dužnosnike na ime te naknade isplaćeno ukupno 27 milijuna kuna.

Smanjivanje korištenja prava na plaću nakon odlaska s dužnosti čista je politička odluka, smatra HDZ-ov Ivan Šuker.

'Mislim da nijedan politički dužnosnik niti je trčao za tim niti će biti nesretan zbog toga. Ako je to problem, dapače. Što se mene tiče, nemam ništa protiv, ali očito je dokaz da ako nemate ništa konkretno, onda imate ovakve pikantne stvari oko kojih se ljudi zabave pa preskoče neke stvari; vjerojatno će preskočiti ovo odgađanje HZZO-a ili nešto drugo', rekao je Šuker.