PORTRET KATRIN JAKOBSDOTTIR

Nova islandska premijerka stručnjakinja je za krimiće, a u videospotu glumi fatalnu zavodnicu

10.12.2017 u 21:24

Bionic
Reading

Čelnica islandske oporbe Katrin Jakobsdottir od prošlog tjedna nova je premijerka Islanda nakon što je njezin Lijevi zeleni pokret dogovorio koalicijsku vladu. Tportal donosi portret 41-godišnje majke troje djece, druge žene na čelu zemlje vatre i leda te jedne od najmlađih svjetskih čelnika

Karizmatična Jakobsdottir postala je vođa Zelenog pokreta ljevice još 2003. godine, a od 2009. do 2013. godine bila je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i suradnje nordijskih zemalja.

Rođena u Reykjaviku, nova premijerka dolazi iz obitelji uglednih pjesnika i političara, a prije ulaska u politiku studirala je islandski te francuski jezik i književnost s naglaskom na islandske kriminalističke romane, stoga ne čudi to da se njezin diplomski rad temelji na književnosti popularnog islandskog pisca krimića Arnaldura Indriðasona.

Tijekom studija radila je honorarno kao lektorica u redakciji islandske državne televizije, a potom i kao lektorica i redaktorica za čitav niz tiskanih medija. Kasnije je bila urednica u nekoliko magazina i časopisa da bi potom dobila katedru na Sveučilištu u Reykjaviku, na kojem je predavala islandski jezik.

Udana je za Gunnara Örna Sigvaldasona i imaju trojicu sinova, a ovih dana u medijima je osvanuo i glazbeni videospot grupe Bang Gang iz 1996. godine, u kojem je premijerka, inače prijateljica dvojice glazbenika, glumila fatalnu ženu.

Videospot u kojem se pojavljuje nova islandska premijerka Izvor: Društvene mreže / Autor: bangehf

Nova premijerka miljenica je islandskih glasača, a zadnjih nekoliko godina prema svim anketama vodi kao političarka kojoj se najviše vjeruje. Njezina stranka, koja je bila druga po broju glasova na prijevremenim izborima 28. listopada, krenula je prije dva tjedna u koalicijske pregovore sa Strankom neovisnosti, glavnim partnerom u sadašnjoj vladajućoj koaliciji, i Naprednom strankom.

Sada već bivši premijer Bjarni Benediktsson iz desne Stranke neovisnosti objavio je održavanje prijevremenih izbora u rujnu, nakon što je na vlasti bio manje od godinu dana, jer je zbog skandala u koji je bio upleten njegov otac jedna od stranaka istupila iz vladajuće koalicije.

Ovo su, inače, bili drugi prijevremeni izbori na Islandu u nekoliko godina. Posljednji su održani u listopadu 2016. nakon što su u javnosti procurili dokumenti koji su pokazali kako su bivši premijer Sigmundur David Gunnlaugsson i njegova supruga imali offshore tvrtku na Britanskim Djevičanskim Otocima. Gunnlaugsson je potom u travnju 2016. dao ostavku te je odbacio bilo kakvu krivnju.

  • +3
Islandska premijerka Katrin Jakobsdottir Izvor: Reuters / Autor: GEIRIX

Pojedini članovi stranke nove premijerke kritizirali su plan suradnje s Benediktssonom i njegovom Strankom neovisnosti, a dvoje ih nije podržalo novu koaliciju. Tri nove vladajuće stranke tako će imati 33 zastupnika u parlamentu od njih 63.

Nova premijerka svoju je kampanju temeljila na obećanju o vraćanju povjerenja u vladu i povećanju javne potrošnje, a od male nacije namjerava stvoriti predvodnicu u borbi protiv klimatskih promjena.

Iako se Lijevi zeleni i Stranka neovisnosti slažu da su potrebna ulaganja u socijalnu skrb, infrastrukturu i turizam, razilaze se oko pitanja kako ih treba financirati.

Lijevi zeleni žele javnu potrošnju financirati dizanjem poreza za bogate, nekretnine i moćnu ribarsku industriju, dok Stranka neovisnosti kaže da želi financirati infrastrukturu uzimanjem novca iz bankarskog sektora. Prethodnik nove premijerke Bjarni Benediktsson trebao bi biti ministar financija u novoj vladi, od koje potomci Vikinga mnogo očekuju.