RASPRAVA U OTVORENOM

Jesu li se HDZ i DP već dogovorili? 'Čak i da se dogodio najnevjerojatniji scenarij...'

29.04.2024 u 23:02

Bionic
Reading

Predstavnici Domovinskog pokreta održali su danas sastanke s predstavnicima SDP-a, a potom i s predstavnicima HDZ-a. No još uvijek se ne zna je li na pomolu formiranje parlamentarne većine. Nakon sastanaka pregovarači su tek kazali da će se sastanci nastaviti, a detaljnije o temama razgovora ne žele govoriti

Profesor Damir Jugo, dekan Veleučilišta "Edward Bernays" kazao je u Otvorenom HTV-a kako se još od izborne noći, nakon što smo vidjeli rezultate izbora, moglo vidjeti da je najizglednija parlamentarna većina sastavi u suradnji HDZ-a i Domovinskog pokreta.

'S jedne strane imamo HDZ koji razgovara sa zastupnicima nacionalnih manjina i s Domovinskim pokretom, a s druge strane tu je Domovinski pokret koji razgovara s HDZ-om, ali i sa svim drugim strankama', rekao je Jugo. 'Čak i da se dogodio najnevjerojatniji scenarij, da su se dogovorili oko svega, prvi ili drugi dan, sigurno ne bi to tako objavili i zapravo dezavuirali sve ono što su propagirali u izbornoj kampanji. Vidimo iz dana u dan da se stavovi postepeno približavaju. Pitanje je hoće li to biti ovaj tjedan ili idući', kazao je Jugo i dodao da svi akteri iz ove perspektive djeluju mirno, samouvjereno i staloženo, osim onih koji su i do sada bili u oporbi i za koje je, kako kaže, vrlo neizgledno da će sudjelovati u sastavljanju parlamentarne većine.

  • +19
Zoran Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Profesorica Smiljana Leinert Novosel, komunikacijska stručnjakinja, kazala je da se Andrej Plenković još u izbornoj noći opredjelio da će razgovarati s DP-om, jer je smatrao da je najlogičnije da se od njih krene.

'Da li se istodobno razgovori zbivaju i s nekim drugim, to ne moramo niti znati. Razgovori se ionako rade u tišini, na određeni diskretan način. Potom se u različitim fazama dogovora, javno obznanjuju neke stvari. DP u javnost signalizira da se čvrsto drži svojih uvjerenja i da čvrsto stoje kod nekih principa', kazala je Leinert Novosel.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Smatra da pregovori ne moraju biti previše brzo, jer brzina, kaže, kojiput signalizira da je to bilo suviše lako. 'Neki čak govore i o tome da su možda mogući dogovori tek nakon izbora za Europski parlament. Različite su taktike u pitanju', izjavila je i dodala da HDZ i DP imaju izgledno više šanse za parlamentarnu većinu, a posebno ako im se uključi i neki član drugih stranaka poput Hrvatskih suverenista, Fokusa i slično.

Domovinski pokret na pregovorima u Banskim dvorima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Profesor Anto Mikić s Hrvatskog katoličkog sveučilita napominje da je pitanje kako će se Domovinski pokret do kraja pregovora odnositi u vezi s pitanjem SDSS-a u parlamentarnoj većini.

'Oni, s obzirom na svoje birače, ne mogu odustati ili bar ne mogu priznati da odustaju od toga da ne žele SDSS u vladi u kojoj će sudjelovati', kazao je i napomenuo da je isto tako činjenica da ako HDZ i DP budu nastojali bez SDSS-a formirati većinu onda će im trebati neki drugi zastupnici.

'Ne treba zaboraviti niti činjenicu da HDZ ima dosta dugu povijest dobrih odnosa i dobre suradnje s manjinama i da tih osam zastupnika nacionalnih manjina već u nekoliko zadnjih izbornih ciklusa omogućavali su HDZ-u da ostanu na vlasti, odnosno da formiraju većinu. Vjerojatno i HDZ dugoročno razmišlja da će na nekim budućim izborima možda biti važnije od trenutačnih zastupnika DP-a. Ne vjerujem i da će HDZ i zbog europske politike i europskog lica kojega želi pokazati svijetu i Europi, a i zbog dosadašnje dobre suradnje koje je imao s manjinama - tako lako odustati od suradnje', kazao je.