solidarna, roda i pariter

Organizatorice sutrašnjih prosvjeda širom Hrvatske nakon obraćanja ministra Beroša javnosti poručuju: Dolazimo još bjesnije!

11.05.2022 u 21:13

Bionic
Reading

Najavljeni prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održat će se u četvrtak, 12. svibnja u 18 sati, a istovremeno će početi i u ostalim gradovima diljem Hrvatske

Zaklada SOLIDARNA, Roditelji u akciji - Roda i PaRiter u nekoliko hrvatskih gradova organiziraju prosvjed zbog, kako kažu, institucionalne torture kojoj je proteklih dana izložena Mirela Čavajda.

Ministar zdravstva Vili Beroš odlučio je danas izvijestiti javnost o odluci drugostupanjske komisije u slučaju trudnice Mirele Čavajde. Komisija je dala pozitivno mišljenje, što znači da je Čavajdi odobren prekid trudnoće.

Unatoč tome, spomenute udruge i organizacije odlučile su dodatno pozvati sve na zakazani prosvjed, a njihov poziv prenosimo u nastavku.

Nakon današnjeg obraćanja ministra Beroša javnosti na izvanrednoj konferenciji na kojoj je priopćio da je Mireli Čavajda komisija odobrila prekid trudnoće, poručujemo da na prosvjed dolazimo JOŠ BJESNIJE! JOŠ GLASNIJE! I JOŠ BROJNIJE!

Institucionalna tortura kojoj je izložena Mirela Čavajda razotkrila je dno koje je javnozdravstveni sustav dotaknuo kada je u pitanju zdravlje žena. U strahu od osude međunarodnih stručnih društava, institucija i sudova ministar Beroš i tim „eminentnih stručnjaka“ nastavljaju sa zlostavljanjem trudnice.

  • +8
Mirela Čavajda Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Ova odluka je pljuska svim onim ženama koje su zdravstveni radnici u Hrvatskoj godinama obmanjivali i protuzakonito im uskraćivali zdravstvenu skrb na koju kako danas saznajemo imaju potpuno pravo. Zato pozivamo sve građane i građanke da u četvrtak, 12. svibnja 2022 u 18 sati u Zagrebu, Sisku, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu i Korčuli još glasnije viču:

  • DOSTA! Obmanjivanja žena!
  • DOSTA! Mučenja žena!
  • DOSTA! Laži i manipulacija!

Kako je ranije najavljeno udruga Roda i Zaklada SOLIDARNA u ime svih organizatora_ica prosvjeda DOSTA! održat će konferenciju za medije sutra, u četvrtak u 9.00 sati ispred Sabora Republike Hrvatske.

Na konferenciji za medije nazočiti će Branka Mrzić Jagatić (RODA- Roditelji u akciji), Lana Bobić (Platforma za reproduktivnu pravdu) te Ivan Blažević (Zaklada SOLIDARNA).

>>> [VIDEO] Beroš o Mireli Čavajdi: Odobren je prekid trudnoće, ona može sutra doći u Petrovu; fetocid se u Hrvatskoj trenutno ne radi

Podršku Mireli Čavajdi, trudnici kojoj zagrebačke klinike unatoč teškoj dijagnozi fetusa ne žele odobriti pobačaj, poput brojnih poznatih pružila je i Severina.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek