VIJEĆE ZA SURADNJU RADI

Petrov: Već sutra će biti izabrani neki pomoćnici ministara

10.02.2016 u 16:12

Bionic
Reading

Vijeće za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije u 13 sati započelo je prvu sjednicu ovog tjedna. Na dnevnom je redu ponovno dogovor oko zamjenika i pomoćnika ministara, no prema neslužbenim informacijama tportala, teško je očekivati da će sutra na sjednici Vlade biti imenovani svi zamjenici i pomoćnici ministara. Međutim, uoči sjednice članovi vijeća davali su optimistične izjave, a da će dio ipak biti sutra imenovan potvrdio je i potpredsjednik vlade i čelnik Mosta Božo Petrov

16:05 Sutra ćemo imati dobre vijesti za građane, kazao je uoči nastavka sjednice vijeća Pero Ćorić iz HSP AS-a. 'Neki se prave veći katolici od pape', prokomentirao je Ćorić tijek pregovora. 'Ako ćemo tako nastaviti onda ćemo raditi još 15 dana. Što god da mi kažemo, oni o tome raspravljaju satima', rekao je Ćorić, misleći na Most.

15:00
Nakon sat vremena sjednice napravljena je i stanka, a u Sabor je na konzultacije sa svojim kolegama stigao i potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov. Došao sam se konzultirati oko točaka koje su bile na dnevnom redu, a to su zamjenici i pomoćnici. I to je to', rekao je Petrov novinarima.

Upitan kada će se znati tko su imena zamjenika i pomoćnika, s obzirom da je najavljeno da će biti prezentirani sutra na sjednici vlade, Petrov je kazao: Nadam se da će biti brzo, ako se uspijemo složiti onda će to biti unutar tjedan dana, s tim da već sutra na Vladi će biti određeni broj pomoćnika izabran i to u svim kvotama u svim ministarstvima.'

Dogovoru se nadaju i drugi članovi vijeća, kako su rekli novinarima uoči početka sjednice. 'Nadamo se kao i svi građani RH da će doći do dogovora. Što se mene tiče mi smo se već u četvrtak dogovorili i trebamo samo potvrditi ono što smo se u četvrtak dogovorili', rekao je novinarima uoči sjednice HSLS-ov predsjednik Darinko Kosor.

Iako je prošli tjedan HDZ-ov koordinator u vijeću Milijan Brkić kazao kako će kandidati za zamjenike i pomoćnike ministara biti poznati ovaj tjedan na sjednici vlade, odnosno do četvrtka, neki članovi vijeća neslužbeno su nam rekli da je malo vjerojatno da će na Vladi sutra biti poznata imena.

Naime, vijeće od prošlog petka uopće nije održalo sjednicu, a u medijima su se pojavili napisi da je upravo u petak došlo do novog prijepora između dvije strane. Prema napisima u medijima, Most traži cjelokupnu vertikalu u 'svojim' ministarstvima, odnosno traži da ondje gdje imaju ministre i pomoćnici dolaze iz kvote Mosta.

Most navodno traži i javna poduzeća koja su u resorima Mostovih ministarstava, odnosno traže da imenuju svoje ljude u Nadzorne odbore tih poduzeća, a riječ je o – Ini, HEP-u, Plinacru, Janafu, Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama. No takva nagađanja odbacio je jučer Mostov Ivan Kovačić. 'Javna poduzeća nešto su sasvim drugo. Najbolje bi bilo da smo uzeli još promet i pomorstvo pa da smo uzeli kompletna javna poduzeća u Hrvatskoj', izjavio je Kovačić.

'Promjenu' od petka komentirao je i Kosor uoči današnje sjednice. 'Može i danas opet doći do pozitivne promjene. Ozbiljna je situacija. Građani od nas očekuju da ministri dobiju zamjenike i pomoćnike, da upravna vijeća i nadzorni odbori dobiju svoje članove da mogu proovditi natječaje u društvima i agencijama i očekujem da ćemo se danas dogovoriti', kazao je Kosor.

Navodne apetite mosta komentirao je i Miodrag Demo iz Bandićeve stranke, koji je uvjeren da će danas doći do dogovora. Upitan je li Most premala snaga da bi toliko tražili, Demo je kazao: 'Svatko je bitan danas u ovome svemu. Ja opet kažem bitno je da Hrvatska krene naprijed, i to je bitno da ne dolazi do konfuzije. Ali riješit ćemo mi to danas sigurno ovdje.'

Nada se Demo i da će se danas riješiti i pitanje novog ministra branitelja, no, kako je rekao, ime kandidata se još ne zna.