uživo

Plenković o sumnjivoj isplati iz fondova EU-a: Europski tužitelji su 100 posto u krivu

23.11.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade javnosti se obratio premijer Andrej Plenković

Govoreći o problemu afričke svinjske kuge, Plenković je kazao da su seljačke udruge koje vode bunt svinjogojaca instruirane od strane Domovinskog pokreta, Suverenista i Mosta te tvrdi da nemaju veze sa svinjogojstvom.

'Politički orkestriran prosvjed iza kojeg stoji dio oporbenih stranaka', kazao je Plenković.

Istaknuo je da ne postoji cjepivo protiv afričke svinjske kuge te da su mjere koje Vlada poduzima jedine moguće.

'Ako dođe do zaraze, te mjere su jedine moguće', kazao je Plenković, dodavši da je kod onih koji su imali nizak stupanj biosigurnosti, odnosno nisu dovoljno zaštitili svoje svinje došlo do zaraze.

No istaknuo je da su oni Vlada koja se brine o hrvatskom seljaku te su donesene mjere kako pomoći onima koji su imali svinje zaražene svinjskom kugom.

'Ubrzat će se isplate svinjogojcima', kazao je Plenković, dodavši da nismo jedina zemlja u kojoj hara ova bolest.

Indikativno je, kaže, da su uvijek isti tu koji su bili i kada je bio covid, a sada su se prebacili na afričku svinjsku kugu.

'Što dalje od znanosti, a što više zlorabljenja političkih tema', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na slučaj Geodetskog fakulteta, preko kojeg je odrađeno snimanje krovova nakon zagrebačkog potresa.

'Da nismo napravili to snimanje, ne nismo znali razmjere štete na zagrebačkoj katedrali', kazao je premijer.

Negirao je da su za snimanje krovova korištena sredstva Europske unije.

'Ta sredstva su bila sredstva koja su isplaćena iz državnog proračuna', ustvrdio je Plenković.

Na pitanje je li bilo zlouporabe, kaže da oni u Vladi prvi žele da se to istraži. Premijer je na višekratno inzistiranje novinarke ostao pri svome iako je ona tvrdila da su podatke pronašli u izvještaju o izvršenju hrvatskog proračuna.

'Mene taj dokument uopće ne zanima', kazao je premijer. Tvrdi da se radi o hajci jednog medija na njega i ministricu.

Naveo je i da Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj djeluje samo zbog političke volje njegove vlade.

'Pretpostavljam da i oni krivo čitaju podatke u proračunu', odgovorio je na pitanje zašto su pokrenuli istragu oko spomenutog predmeta. Tvrdi da i oni griješe i da su 100 posto u krivu.

'Nisu oni neke svete krave, mogu pogriješiti', kazao je.

Na pitanje kakvu suradnju očekuje između novog ministra obrane Ivana Anušića i predsjednika Zorana Milanovića kazao je: 'Vidjet ćemo. Svatko tko prijeti ili omalovažava Vladu dobit će adekvatan odgovor, bio to netko tko obnaša neku državnu dužnost ili oporbeni političar. ' Naveo je da je Anušić član Vlade i da slijedi politiku Vlade.

Također je odbio javni poziv na svinjokolju. 'Nikad nisam u životu bio na svinjokolji i odbijam poziv', kazao je premijer.

Novinari su se opet vratili na pitanje afričke svinjske kuge pa je premijer ponovio da se radi o manjoj skupini ljudi koja je politički izmanipulirana i za neke je upitno bave li se uopće svinjogojstvom.

Također je rekao da je eutanazirano svega tri posto svinja u Hrvatskoj i da se po halabuci koja se podigla u javnosti čini kao da se radi o broju od 70 posto. Naveo je i da u Hrvatskoj danas ukupno ima više svinja nego što ih je bilo prije izbijanja afričke svinjske kuge.