BEZ PROMJENA NAKON 1. 7.

Po cijeni struje Hrvatska na samom dnu u Europi

21.05.2013 u 21:35

Bionic
Reading

Kada Hrvatska nakon 1. srpnja uđe u Europsku uniju, S cijenom električne energije vjerojatno se neće dogoditi ništa značajno, barem na kratki rok. Slavko Krajcar, redoviti profesor u Zavodu za visoki napon i energetiku, smatra da cijena neće porasti, ali neće se ni smanjiti, piše Večernji list

Po cijeni električne energije, kao članica Europske unije Hrvatska će se nalaziti na samom dnu europskog poretka: prema podacima Eurostata, nižu cijenu električne energije od hrvatskih građana plaćaju samo potrošači u Estoniji, Rumunjskoj i Bugarskoj, navodi Večernji list.

Unatoč najavljenom dolasku novih opskrbljivača na hrvatsko tržište, stručnjaci smatraju da nakon 1. srpnja ne bi trebalo doći do većih promjena u cijeni električne energije.

'S cijenom električne energije nakon ulaska Hrvatske u EU neće se dogoditi ništa značajno, barem na kratki rok. Dakle, cijena neće porasti, ali neće se ni smanjiti', smatra Slavko Krajcar, redoviti profesor u Zavodu za visoki napon i energetiku zagrebačkog Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo. Prema Krajcarovu mišljenju, usklađenje domaće cijene električne energije koja se desetljećima u Hrvatskoj tretirala kao socijalna kategorija zapravo je s donjom razinom EU usklađena već poskupljenjima prošle godine, tako da neće biti razloga za poskupljenje nakon 1. srpnja. Ipak, naglašava, u duljem razdoblju cijena će prvenstveno ovisiti o utjecajima novih energetskih paradigmi, te razvoju konkurencije na domaćem tržištu koja bi mogla pomoći u stabilizaciji cijena.