SMIJENJENI MINISTAR ZDRAVSTVA

Portret tvrdoglavog svađalice Milana Kujundžića: S Hebrangom je zaratio oko toga gdje je bio '91, s Karamarkom jer je htio na Pantovčak, a Plenković ga je škartirao zbog nekretnina

28.01.2020 u 13:56

Bionic
Reading

O liječnicima u politici ispjevane su sage, no rijetko koji liječnik ima toliku sklonost zidanju i nekretninama kao od danas bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić. Tragove te sklonosti treba potražiti u njegovoj rodnoj Ivanbegovini pedesetak godina unazad, kada, sjećaju se njegovi najbliži, ovom bistrom budućem doktoru kramp i miješalica nisu izlazili iz ruke. U konačnici, sklonost nekretninama koštala ga je ministarske fotelje. Vrijeme je stoga za rekapitulaciju lika i djela Milana Kujundžića, za kojeg će jedan bivši ministar zdravstva, onaj koji ga je i uveo u politiku, reći da mu nije jasno kako se čovjek može tako grčevito držati jedne ministarske funkcije

Iako će mnogi reći kako je Kujundžić bio loš ministar zdravstva, paradoksalno - ta ga ocjena nije koštala fotelje. Koštale su ga nekretninske afere i aljkavo popunjena imovinska kartica puna rupa. On će pak reći da je to tek stvar 'nomotehnike', no premijera Andreja Plenkovića to očito nije previše impresioniralo.

Na fotografiji s početka mandata ove Vlade križamo još jedno lice. Kujundžić ostavku nije želio dati, čist je, tvrdi kao suza, a za potvrdu je doveo i odvjetnika na konferenciju za novinare, što je rijetko viđena praksa, da to potvrdi.

I na jučerašnjoj konferenciji za medije Kujundžić je potvrdio ono što se odavno znalo, to da je svojevrstan solo igrač u Vladi, da nema političko zaleđe stranačkih glavešina, da ga Plenković previše ne simpatizira…

Branio je i svoj mandat redajući poteze koji su po njemu dovoljni da ga se ostavi da odradi posao do kraja. Nedostajao mu je tek koji mjesec.

Gdje si bio 1991. godine: Hebrang ga uveo u politiku, pa se našao s njim na sudu

'Trebao je već odavno podnijeti ostavku, uopće mi nije jasno kako se čovjek može tako grčevito držati jedne ministarske funkcije, pogotovo ako postoji kritična masa onih koji ne odobravaju tu poziciju', izjavio je za Direktno Andrija Hebrang, bivši ministar zdravstva koji je uvelike obilježio biografiju Milana Kujundžića.

Naime upravo ga je Hebrang 2004. uveo u politiku imenovavši ga svojim zamjenikom, zbog čega, kako danas kaže, osjeća 'tešku grižnju savjesti'. Hebrang je zaslužan i za drugu crticu iz biografije Milana Kujundžića; postavio je pitanje tipa 'gdje si bio 1991.'.

Hebrang ga optužuje da početkom 90-ih nije 'primirisao' bojišnicu te kako je veći dio Domovinskog rata proveo u inozemstvu. To je za Kujundžića bila poprilično otegotna okolnost s obzirom na to da javno izražava svoje domoljublje.

Branio se time da je početkom 1991. bio u naoružanim civilnim jedinicama. 'Istraživao sam i vidio da je njegov braniteljski status postignut tek 1998. godine, dakle debelo nakon rata i to u upravnom postupku uz pomoć dva svjedoka', kazao je Hebrang, a Kujundžić ga je tužio zbog klevete.

Iz Kujundžićeve službene biografije doznajemo tek da je početkom 90-ih radio na doktoratu, a da je tijekom 1993. i 1994. bio na postdoktorskoj stipendiji u Oklahoma Transplantation Instituteu u SAD-u. Kujundžić je specijalist interne medicine i subspecijalist gastroenterologije.

Od 1996. godine pročelnik je Zavoda za gastroenterologiju u Kliničkoj bolnici Dubrava, u kojoj je od 2004. do 2012. godine obašao i dužnost ravnatelja. U toj je zagrebačkoj bolnici i danas navodno siva eminencija.

  • +8
Milan Kujundžić, KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Od djetinjstva na baušteli

Milan Kujundžić rođen je 1957. godine u selu Ivanbegovina nedaleko od Imotskog, u kojem je završio srednju školu. Da nije bilo njegove predsjedničke kandidature za izbore 2014., ostali bismo uskraćeni za mnoge detalje o odrastanju tadašnjeg pretendenta za poziciju na Pantovčaku.

Kujundžić je, podsjetimo, bio u HDZ-u od 1992. do 2013. Nije se slagao s tadašnjim šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom te je napustio stranku i osnovao svoju – Hrvatsku zoru. U krilo HDZ-a vraća se 2016., kada ga preuzima Andrej Plenković.

No vratimo se na pokušaj Kujundžića da postane hrvatski predsjednik. Između tek četiri kandidata u prvom krugu osvojio je posljednje mjesto sa 112 tisuća glasova. Reporteri Globusa tada su posjetili Ivanbegovinu te su otkrili detalje iz djetinjstva i rane mladosti Milana Kujundžića.

  • +2
Kuća Milana Kujundžića u Ivanbegovini Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

Roditelji te petero braće i sestara živjeli su skromno u ovom škrtom kraju u Dalmatinskoj zagori. Otac Ante bio je zidar, pa je Milan, posvjedočile su njegove sestre, od prvog razreda osnovne škole pomagao ocu u građevinskim radovima, miješao mu beton i donosio kamenje.

Kujundžić je najprije upisao Pravni fakultet jer nije uspio proći prijemni na medicini, no uspijeva godinu kasnije. 'U Splitu na studiju Milana sustiže vijest da mu je umrla majka u dobi od samo 48 godina. Ruži Kujundžić u pamćenje su se zauvijek urezale bratove riječi: 'Ja moram ići na medicinu. Kad mojoj mami nitko nije pomogao, ja ću pomoći mnogim drugim mamama', stoji u reportaži Globusa iz 2014.

Kujundžić je tako postao vrstan gastroenterolog, a liječnica mu je i supruga Tatjana, koja nije sklona politici, ali jest građevinskom biznisu, što je supružnicima očito zajednička strast.

Tvrdoglavi svađalica kao najslabija karika u Vladi?

Stranački kolege su ga, nikad imenom i prezimenom, proglašavali tvrdoglavim svađalicom. Njegov je mandat posljednje tri godine ove vlade bio pun trzavica i optužbi da je njena najslabija karika.

No njegova pozicija u Vladi ostala je čvrsta sve do afera s nekretninama i imovinskom karticom.

Što je Kujundžić značajno napravio u svom mandatu? Gotovo ništa, izostale su reforme u ovom teškom sektoru, a on se nije uhvatio u koštac s akutnim problemima koje je naslijedio.

Tu su bujajući dug u zdravstvu, neispunjene obveze prema veledrogerijama, problem s odlaskom liječnika i medicinskih sestara, problem primarne zdravstvene zaštite, ustrojstvo hitne medicinske pomoći, prekovremeni sati za liječnike…

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Izostanak reformi u ovoj vladi prelio se i na sektor zdravstva, za koji i sam Kujundžić kaže da je 'teret'.

Zato je forsirao priču o mitskoj bolnici u Blatu, za čiju je izgradnju čak i potpisao partnerstvo s Gradom Zagrebom. Posljednjih mjeseci intenzivirao je tu priču jer mu se očito žurilo pokrenuti proces s mrtve točke do kraja mandata.

Prije izbijanja nekretninske afere Kujundžić se izložio i založio protiv smjene za HDZ-ovce nedodirljive Dijane Zadravec u skandalu u KBC-u Sestre milosrdnice. Zadravec je nekoć figurirala kao moguća ministrica, no nakon što je Kujundžić danas smijenjen, njezino se ime nije nalazilo u kadrovskim križaljkama za ovu poziciju.

Sam Kujundžić se iz Ministarstva vraća u Hrvatski sabor i sada je jedino pitanje hoće li se ponašati lojalno ili bi ondje mogao raditi probleme HDZ-u.