DRUGO LICE SPLITA

'Predugo smo kukali zbog zapostavljene antifašističke prošlosti'

29.04.2013 u 16:38

Bionic
Reading

Javnosti i medijima predstavili su se čelni ljudi nove političke inicijative pod nazivom Drugo lice Splita od kojih možemo izdvojiti Dragana Markovinu, Zorana Malenicu, Miru Ljubić Lorger, Mirjanu Kučer, Zoju Odak i Tamaru Visković

U nekoliko prethodnih istupa u medijima, oni su se već jasno profilirali kao stranka lijevog predznaka, naglašavajući da SDP to već godinama nije. Na predstojećim lokalnim izborima pod duhovitim sloganom 'Ajmo sad, zapravo!' u planu je osvajanje nekoliko mandata u Gradskom vijeću. Dragan Markovina, koji je predstavljen kao službeni kandidat liste Drugo lice Splita za gradonačelnika, posebno je istakao taj ideološki moment. 'Mi smo se, koliko ja znam, prvi i trenutačno jedini zapravo izjasnili u smislu svjetonazora. S nama birači neće imati dileme ni nepoznanica kad nam budu dali svoj glas', rekao je Markovina.

O programu neovisne gradske liste Drugo lice Splita koji ima takoreći formu manifesta govorio je splitski sociolog Zoran Malenica rekavši da je to program koji gleda u budućnost. 'Predugo smo kukali zbog zapostavljene antifašističke prošlosti Splita i Dalmacije. To je bila velika i slavna tradicija, ali treba se okrenuti budućem vremenu. Motivirani smo lošim i neodrživim stanjem u gradu kojim se izuzetno loše upravljalo. Naša neovisna lista očekuje izbor svojih predstavnika u Gradsko vijeće u kojem će moći aktivno djelovati i odlučivati o ključnim temama razvoja grada', izjavio je Malenica.

Dragan Markovina ističe da će se njihova gradska lista posebno baviti temama odnosa prema Marjanu, gradskim plažama i kulturom. U tom smislu lista Drugo lice Splita potpisuje Kodeks o Marjanu, svih 25 točaka, i smatra ga i svojim programom. Markovina je posebno upozorio na problem plaže Bačvice, na kojoj je veliki objekt i kompleks na istočnoj strani vlasništvo posrnulog Konstruktora. 'Split zapravo ne upravlja svojim plažama i obalama i to se svakako mora promijeniti', tvrdi Markovina.

Mirjana Kučer je skrenula pažnju na činjenicu da Grad Split u ovih desetak godina nije realizirao nijedan projekt iz sredstava pretpristupnih fondova i to smatra neprihvatljivim. 'Ova lista će se na poseban način baviti socijalnom problematikom i provoditi aktivnu politiku uključivanja svih marginaliziranih u život grada, od umirovljenika, nezaposlenih do beskućnika. To je princip socijalne uključenosti i nije stvar da se samo daje nekakva milostinja, već se treba te skupine resocijalizirati i reintegrirati', naglasila je Mirjana Kučer

Članovi liste ističu da svoje biračko tijelo vide i prepoznaju ponajviše među građanima koji su apstinirali na prethodnim lokalnim izborima, ali i među onima koji nisu zadovoljni načinom kojim trenutno vlada 'lijeva' vlada na čelu s SDP-om.