Grčka

Prisegnula Micotakisova vlada

09.07.2019 u 13:41

Bionic
Reading

Vlada novog grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa prisegnula je u utorak, dva dana nakon neupitne pobjede konzervativaca na izborima

Novi konzervativni premijer, koji je položio prisegu dan ranije, obećao je da odmah kreće s radom na oporavku grčkog gospodarstva nakon desetljeća krize.

Pedeset i jedan član nove vlade prisegnuo je u predsjedničkoj palači držeći ruku na Bibliji, u skladu s grčkom tradicijom, u nazočnosti svojih supružnika i djece.

Svečanost prisege je predvodio pravoslavni nadbiskup Atene i cijele Grčke Hieronymus II. koji je pozvao novu vladu da 'poštuje ustav i zakone', u zemlji u kojoj Crkva i država nisu odvojene.

Na izborima u nedjelju Micotakisova Nova demokracija osvojila je 158 od 300 mjesta u parlamentu, dok je Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa pala sa 159 na 86 mjesta. Četiri male stranke također su osigurale mjesta u parlamentu.

Micotakis je obećao nastavak reformi kako bi poboljšao ekonomsku učinkovitost i pojačao ulaganja i rast, ali je također rekao da će tražiti lakše uvjete za otplatu duga.