izvanredna vijest

Koalicijski partneri dogovorili: Raspuštanje Sabora u četvrtak 14. ožujka

08.03.2024 u 10:32

Bionic
Reading

Hrvatski sabor bit će raspušten najkasnije do 22. ožujka, najavio je prije koji dan premijer Andrej Plenković. Po svemu sudeći, vladajuća koalicija neće čekati sve do 22., već će se Sabor raspustiti i ranije

U Banskim dvorima održao se sastanak koalicijskih partnera, a tema razgovora je bilo raspuštanje Sabora i to ranije od 22. ožujka. Neslužbeno doznajemo da je dogovoreno da će Sabor biti raspušten već sljedeći tjedan i to u četvrtak 14. ožujka. Informaciju bi na sjednici Vlade trebao objaviti premijer Andrej Plenković.

Odluku o samom datumu izbora donosi predsjednik RH, a od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju Sabora do dana izbora mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana. S obzirom da odluka o raspuštanju Sabora uobičajeno stupa na snagu na sam dan donošenja, računica govori da bi najranije mogli na izbore 14. travnja, a najkasnije 12. svibnja. Predsjednik na raspolaganju ima pet nedjelja u travnju i u svibnju i to 14. travnja, 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja. Teoretski, s obzirom da propisi govore da se izbori održavaju na neradni dan, potencijalni datum može biti i 1.svibnja, Praznik rada.

'Imali smo koalicijski sastanak, upravo je završio, premijer će vas obavijestiti o tome na sjednici Vlade. Mi kao koalicijski partneri smo zadovoljni i odlučili smo da idemo zajedno na izbore, da ćemo idući tjedan imati završne pregovore vezane uz pojedinačne stranke, ali načelan dogovor je da svi idemo zajedno u točkastim koalicijama i da ostvarimo jednako dobar rezultat kao što smo osvojili i prije četiri godine', poručio je šef HSLS-a Dario Hrebak nakon sastanka.

'Mislim da je za oporbu, za građane i za nas vladajuće najbolji datum izbora 12. svibnja ali zbog nekih novih okolnosti realno je kraj travnja. Ako je neki datum bliži sredini travnja, onda bi i to nama odgovaralo jer će biti manja kampanja, manje vrijeđanja, a i za građane bi bilo dobro. Mislim da su najrealniji datumi zadnja nedjelja u travnju i druga nedjelja u svibnju', poručio je Hrebak, no nije želio otkriti kada će konkretno biti raspuštanje Sabora.

Nakon što je premijer Andrej Plenković objavio da će Hrvatski sabor biti raspušten najkasnije do 22. ožujka, a parlamentarni izbori biti održani krajem travnja ili tijekom svibnja, iskristaliziralo se da je prvi mogući datum 21. travnja, a moguće je da se izbori održe i 28. travnja te 5., 12. ili 19. svibnja.