'ozbiljan skandal'

Stigli su prvi DNK nalazi Danke Ilić: 'Policija je iskonstruirala ovaj zločin?'

10.05.2024 u 09:55

Bionic
Reading

Suprotno ranijim informacijama, prvi nalazi vještačenja pokazuju da u automobilu osumnjičenih za ubojstvo Danke Ilić nema bioloških tragova djevojčice. Odvjetnik Marko Pantić kaže za 'Vreme' da je cijeli slučaj na staklenim nogama i da bi policija trebala krenuti u unutarnju kontrolu

Državno odvjetništvo u Zaječaru potvrdilo je informaciju da su stigli prvi DNK testovi i da nema bioloških tragova dvogodišnje devojčice Danke Ilić čiji je nestanak prijavljen 26. marta u Banjskom Polju kod Bora.

Iz Odvjetništva u Zaječaru je potvrđeno da su vještačili oko 500 tragova pronađenih u službenom vozilu JKP 'Vodovod' za koje se sumnja da su ih koristili D.D. i S.J odjeće i obuće osumnjičenih, predmeta i alata iz njihovih domaćinstava te tragova pronađenih na terenu. U tijeku je vještačenje GPS uređaja sa službenog vozila 'Vodovoda' kako bi se utvrdili parametri kretanja osumnjičenih na dan nestanka Danke Ilić, piše Vreme.

'U nalazima koji su stigli i koji su vještačeni nema nikakvih bioloških tragova djevojčice. Rezultati su to DNK vještačenja Nacionalnog kriminalističko-tehnološkog centra i predstavljaju prve nalaze. Također, radi se samo o manjem dijelu uzoraka koji su poslani na vještačenje. Još uvijek čekamo dodatne nalaze koji bi trebali stići s Biološkog fakulteta. To znači da je stiglo samo nekoliko prijava, a očekujemo da će stići i druge', rekao je za N1 Miodrag Canović, tužilac VJT iz Zaječara.

Urušavanje povjerenja u institucije

Iako su mediji ranije objavili informaciju da su u službenom vozilu Vodovoda kojim su upravljala dvojica osumnjičenika pronađeni tragovi krvi dvogodišnje djevojčice, prvi rezultati vještačenja pokazuju da za sada još nema bioloških tragovi Danke Ilić.

Odvjetnik Marko Pantić kaže za 'Vreme' da to ukazuje na 'potencijalne strašne zloporabe policije'.

'Prva informacija o tome bila je iz policije. Dodamo li tome priopćenje policije da je jedan od svjedoka preminuo u postaji prirodnom smrću te nalaze vještačenja iz Beograda koji su pokazali da je riječ o nasilnoj smrti - to bi za početak trebalo uzrokovati ozbiljne procedure unutrašnje kontrole rada policije i smatram da bi se time trebalo pozabaviti i zaječarsko tužilaštvo', smatra Pantić.

Sve to jako loše utječe na ugled i pridonosi još većem urušavanju povjerenja u te institucije koje je, nažalost, još uvijek na vrlo niskoj razini, ističe odvjetnik.

'Ozbiljan skandal'

Zbog oprečnih informacija o tijeku istrage i činjenice da tijelo djevojčice nije pronađeno ni nakon intenzivne pretrage terena, počele su stizati kritike na adresu srbijanske policije i tužiteljstva.

'Ozbiljan skandal. Puštanje lažnih vijesti o pronalasku DNK male Danke, iznuđivanje priznanja, smrt osumnjičenika tijekom ispitivanja... Postavlja se pitanje da li policija, kada ne može riješiti slučaj, iskonstruira zločin i nasumično pronalazi počinitelje kako bi skupljati lovorike. Gdje je tužiteljstvo?!', napisao je X odvjetnik Vladimir Todorić na društvenoj mreži.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za 'Vreme' da sumnja u vjerodostojnost vještačenja uzoraka iz automobila.

'Jako se bojim tih prvih i kasnijih rezultata. To znači da su moguće sve vrste smetnji. Kako je moguće da prvo vještačenje pokazuje da ima tragova, a drugo da tragova nema? Ako drugo vještačenje, pa makar bilo i preliminarno, pokaže da tragova nema, kako da konačno pokaže da tragova ima', pita Radovanović.

Pravno slab slučaj

Kriminolog dodaje da priznanja iznuđena nezakonitim sredstvima ne vrijede na sudu.

'Često imamo situaciju da policija nezakonitim sredstvima iznuđuje priznanje.' Tada osumnjičenici priznaju nedjelo, a kasnije ga na sudu povlače. “'To je gotovo redovita pojava u kaznenim procesima kod nas', ističe Radovanović.

Kako kaže, bez dokaza optužnica ne bi trebala postojati. U teoriji. Dodaje da u praksi nije tako, ali da je 'vrijeme u kojem živimo vrijeme organiziranog kriminala', gdje je 'sve moguće'.

Odvjetnik Marko Pantić kaže za 'Vreme' da je cijeli slučaj pravno vrlo slab.

'Ispada da imamo nekoliko vrlo teških i bizarnih zločina – za koje imamo samo riječ optuženih. Oni su pod pritiskom javnosti u pritvoru i bit će još dugo, u to ne sumnjam. No, za sada se to zakonski čini vrlo slabašno i pitanje je hoće li moći biti nešto ozbiljnije. Kako nekoga optužiti za ubojstvo ako ne postoji tijelo i nema načina da se utvrdi mehanizam smrt', ističe odvjetnik.

Ako ništa drugo, prije svega obitelj nažalost preminulog djeteta, a onda i cijela javnost zaslužna je da slučaj dobije kakvu-takvu pravomoćnost', zaključuje Pantić.

Što se do sada zna o slučaju

Za ubojstvo dvogodišnje Danke Ilić, koja je nestala 26. ožujka u Banjskom polju kod Bora, dvojica radnika borskog Vodovoda S.J. i D.D.

Oni su uhićeni 4. travnja, a dan kasnije ispitani su u Odvjetništvo u Zaječaru. D. D. je tom prilikom navodno u cijelosti priznao počinjenje kaznenog djela, dok se S. J. branio šutnjom. Osumnjičenima je tada određen jednomjesečni pritvor.

Tijelo dvogodišnje djevojčice do danas nije pronađeno.

U međuvremenu je priveden i brat osumnjičenog D. D. koji je preminuo u Policijskoj postaji u Boru. Iako je prvotno objavljeno da je umro prirodnom smrću, obdukcijom na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu utvrđeno je da to nije tako, već da je preminuo nasilnom smrću 7. travnja u ranim jutarnjim satima u Policijskoj stanici u Bor.