AGENCIJA ZA TRŽIŠNO NATJECANJE

'Spajanje Tiska i iNovina je problematično'

19.06.2013 u 16:54

Bionic
Reading

Čelnici Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja istaknuli su problem u koncentraciji na tržištu u slučaju spajanja Tiska i iNovina. Ravnateljica Agencije Olgica Spevec tvrdi da bi taj posao bio vrlo problematičan za tržišno natjecanje, ali i za rad Agencije

Zamjenik ravnateljice Mladen Cerovac rekao je da je trenutno jedan od najvećih problema Tiska i iNovina je nepotpunost prijave Agenciji. 'Mi smo neki dan poslali više od tri stranice pitanja za dopunu podataka njihove prijave, a već smo prije tražili dopune. Koji je problem kod ove koncentracije? Tu zajednički nastupaju Adris i Agrokor, odnosno Tisak. Zajednička je prijava, a problem je u tome što oni u njoj uopće nisu prepoznali učinke koncentracije', rekao je Cerovac.

Kaže da su se u prijavi koncentrirali na sinergijske učinke koji će pridonijeti njihovim dioničarima, što Agenciju uopće ne zanima. 'Zanima nas analiza dobrobiti za potrošače i dobavljače, konkurente i tržišno natjecanje uopće. Mi od njih stalno tražimo dopune jer oni očito ne prepoznaju stvar. Mi to u svome promatranju ne možemo odvojiti od Konzuma', kaže Cerovac i ističe da postoje tri preklapajuća proizvoda koja se nalaze na prodajnim mjestima Tiska, iNovina i Konzuma (a uskoro i Mercatora). Ti proizvodi su cigarete, pre paid bonovi i novine.

'Stvara se jedna ogromna mreža koja nema konkurenta po razgranatosti, a prednosti za potrošače nisu vidljive jer je cijena triju proizvoda fiksirana. Neće potrošači dobiti nigdje proizvod za manju cijenu. Njihovu cijenu određuje netko drugi, a ne trgovci. O tome u prijavi nema ni riječi. Jasno je da je moguć pritisak prema dobavljačima', rekao je Cerovec.

Ravnateljica Olgica Spevec za kraj je tek dodala: 'Ta koncentracija je vrlo problematična s aspekta propisa o zaštiti tržišnog natjecanja i rada ove agencije.'