POKAZAO DRUGO LICE

Što se to dogodilo s bahatim Milanovićem da je postao OK lik?

10.02.2017 u 19:01

Bionic
Reading

Zoran Milanović još je jednom pokazao svoje drugo lice tijekom izjave o aferi dnevnice, u kojoj je zasad ključni lik bivši predstojnik njegova ureda dok je bio premijer i jedan od njegovih najbližih suradnika Tomislav Saucha. Smiren, ali direktan i iskren te po običaju duhovito metaforičan, bivši šef SDP-a pokazao je i solidarnost prema stranci i kolegama, a mogućnost povratka u politiku nije isključio, kazala je za tportal profesorica političke komunikacije s Veleučilišta Vern Nikolina Borčić

'Zoran Milanović danas je pokazao drugačiji stil od onoga na koji smo navikli. Bio je smireniji, nije bio svađalački raspoložen. Nije se sugovornicima obraćao s vi ne razumijete/vi ne znate, već se trudio argumentirati svoje mišljenje. Bio je vrlo direktan i rekla bih iskren u izjavama, što iščitavam iz izjava kao što su saznao sam u subotu za to, što god da kažem, bit će klišej. Milanović govori o situaciji kroz koncepte pravednosti, uključenosti odnosno odgovornosti za temu, angažiranosti za nacionalne interese, a ukazuje na moguće krivce. S jedne strane zauzima restriktivan stav u smislu krivca treba pronaći, ovo nije politika, ovo je kriminal, s druge strane se vidi solidarnost prema stranci i kolegama', istaknula je Borčić komentirajući Milanovićev istup oko afere dnevnice.

Na putu vjerodostojnosti ne bježi od odgovornosti

'Vjerodostojnost gradi navodeći konkretne podatke, kada je bila revizija, svoj odnos prema izvješću, kada je bilo gotovo izvješće, kada su podaci bili poznati, zdravorazumskoj prosudbi da osoba od 89 godina nije mogla biti toliko dana na putovanju. Pritom je kao i inače bio duhovito metaforičan, što i inače koristi kada ne želi odgovoriti direktno na pitanje, jer možda smatra da je pitanje potpuno izvan konteksta - pa tako na pitanje novinara je li čist odgovara Nemojte mi takva pitanja postavljati, nisam na sudu narodne pravde 1945.', podsjetila je Borčić koja smatra kako je Milanović 'danas pokazao da može biti govornik s argumentima, miran u izričaju, duhovit i dovitljiv kad je potrebno, a da pritom ne bježi od odgovornosti'.

Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ima li Milanovića bez politike?

Što se pak tiče teme koja očito nikako ne da mira kako novinarima tako i javnosti - hoće li se on vratiti u politiku, Borčić kaže: 'Iz njegova odgovora i odlučnosti kojom je to izrekao, rekla bih da neće. Doduše, novinari su ga pitali hoće li se vratiti za šest mjeseci. I to je odlučno opovrgnuo. I rekao čime se planira baviti – savjetovanjem. Ali nisam baš sigurna u to'. Napominje: 'Možda baš da ne ispadne lažac, ističe da se neće vratiti za šest mjeseci, a za godinu dana – da ga citiram iz današnjeg nastupa to vam baš nisam razumel'.