'suho zlato'

Stručnjakinja za EU fondove vidi nešto sporno oko ministrice Obuljen Koržinek

03.05.2024 u 23:26

Bionic
Reading

Iako je zbog sumnje na mito uhićen jedan od suradnika ministrice Nine Obuljen Koržinek, premijer ne vidi njezinu zapovjednu ni moralnu odgovornost. Mjesecima je Andrej Plenković davao sve od sebe da utvrdi jednu jedinu stvar vezanu uz istragu europskog tužitelja

"Niti centa nije potrošeno iz EU fondova za 3D snimanja", rekao je, a EPPO je potvrdio da je to istina. Novac za skeniranja u zadnjem je trenutku proknjižen na državni proračun. Međutim, zašto u trenutku u kojem imamo na raspolaganju Fond solidarnosti, Ministarstvo kulture za poslove skeniranja oštećenih objekata koristi državni novac? "Zato jer su tako odlučili", objasnio je danas.

Stručnjakinja za europske fondove objašnjava za RTL Danas da to što je rebalans napravljen krajem godine nije neobično.

"Da, ako neko tijelo računa na određena sredstva koja u određenom vremenskom periodu nije potrošilo, onda će naravno to prebaciti na sredstva državnog proračuna", kaže Ariana Vela. Međutim, njoj nije jasno nešto drugo u svemu što ministrica govori. "Ovaj trošak, on nikad nije povučen, nikad nije ispunjen, nikad nije realiziran", navela je ministrica.

Kako je Ministarstvo moglo za skeniranje uopće računati na novac EU fonda, ako je ono u tom slučaju isključivo naručitelj i ugovaratelj, nije korisnik? "Jedina osnova koja je mogla biti u pitanju je da su oni novac namijenili za otvaranje poziva, ali tada oni ne smiju biti tijelo koje naručuje neku uslugu i koje tu uslugu plaća", ističe Vela.

A Ministarstvo je bez natječaja dogovorilo da poslove u ovom slučaju skeniranja obavlja za njih Geodetski fakultet. Razlog može biti brzina. Ali primjerice, sve ove bolnice koje se obnavljaju iz temelja prijavile su se jedna po jedna na javni poziv, a Ministarstvo kulture je sve objekte kulturne baštine prijavilo zajedno.

  • +2
Nina Obuljen Koržinek - konferencija za medije Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Sve ravnatelje uprava na prijedlog resornog ministra imenuje Vlada. I uhićenog bivšeg suradnika ministrice.

"Njegovo milo zlato je krajem godine knjižila sredstva na druge račune kako bi prikrila kriminal. Ok, sve i da ona nije uzela mito sudjelovala je u prikrivanju toga", komentira Peđa Grbin.

"Plenković pokazuje da mu takvo ponašanje uopće nije problem i to je ovo što je skandalozno. Nama treba jedna potpuna promjena u odnosu i prema javnom novcu", smatra Nikola Grmoja.

Plenkovićevu podršku dosadašnjoj ministrici ništa nije promijenilo. A olakotna je okolnost sigurno i to što je čovjek koji je jučer uhićen kadar bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića, ne njezin. Baš u trenutku u kojem se u pregovorima za stvaranje nove vlade s tim resorom licitira.