novi kapaciteti

Sva djeca u Splitu moći upasti će u vrtić, čak i ona koja ne ispunjavaju uvjete

10.05.2024 u 11:40

Bionic
Reading

S obzirom na nove kapacitete vrtića i proširenje kategorije upisa u jaslice, u Gradu Splitu uvjereni su da će ove godine u vrtiće biti upisana sva djeca, čak i ona čiji roditelji ne ispunjavaju uvjet da su oboje zaposleni, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u gradskoj upravi

Izvještavajući o trenutnim rezultatima prvog kruga upisa u dječje vrtiće, gradonačelnik Ivica Puljak ustvrdio je kako je ovogodišnja situacija puno bolja od lanjske. Procjena je da će se na kraju upisa, kada prođe žalbeni rok i nakon što sinkroniziraju rezultate upisa s privatnim vrtićima, sva djeca upisati u vrtiće.

Što se tiče jaslica, upisat će se sva djeca koja ispunjavaju uvjete, čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište u Splitu, a ostat će i mjesta za kategoriju koja je najčešće ostajala bez mjesta - djecu čiji roditelji nisu zaposleni. Naime, ove godine Grad Split proširio je kategoriju upisa u jaslice.

"Ove godine su otvoreni dodatni kapaciteti, gradi se vrtić na Pujankama, do početka godine se planira otvoriti privatni vrtić, te vrtić u Tehnološkom parku na Dračevcu", rekao je Puljak dodavši da je u gradskim vrtićima smješteno 4500 djece, u privatnim njih oko 2000, a svake se godine upiše novih 1500.

Budući vrtić, koji će biti smješten u prizemlju zgrade Tehnološkog parka na Dračevcu, je dovršen, a Grad još razmišlja hoće li taj prostor nekome iznajmiti za privatni vrtić ili će sam otvoriti vrtić. Pregovori još traju, no sigurno je da će tamo biti vrtić koji će pohađati po jedna jaslička i vrtićka skupina, a najpogodniji će biti za djecu zaposlenika u Tehnološkom parku.

Uz povećavanje kapaciteta radi se na poboljšanju kvalitete standarda u vrtićima. U jaslicama je u prosjeku po 15, 16 djece, pa iako se u vrtićima i jaslicama povećao broj djelatnika i onih koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju, kaže Puljak, uskoro će nedostajati djelatnika s obzirom na otvaranje novih kapaciteta.