POTENCIJALNI GRADONAČELNICI PONUDILI RJEŠENJE

Tko može riješiti problem osječkih komaraca?

16.05.2013 u 14:17

Bionic
Reading

Trojica kandidata za osječkoga gradonačelnika koji po anketama dobivaju naviše glasova - sadašnji gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB), Ivica Vrkić nestranački kandidat skupine birača i SDP-a, HNS-a i HSU-a) te Dražen Vidović kadidat HDZ-a , HSP-a dr. Ante Starčevića i Stranke umirovljenika imaju različita stajališta u vezi s gospodarskim zonama, slažu se kad je riječ o gorućem problemu Osječana- komarcima, a u vezi s uređenjem grada dvojica kandidata ne slažu se s gradonačelnikom Bubalom koji, zadovoljan njegovim izgledom, najavljuje njegovo daljnje uređenje

Gospodarski razvoj Osijeka i gospodarskih zona Tenje i Nemetina, Zračne luke i Poduzetničkog inkubatora "Bios" Krešimir Bubalo vidi u završetku tih projekata i potpunom infrastrukturnom opremanju gospodarskih zona.

'U suradnji sa Sveučilištem razvijamo projekt znanstvenog centra za obnovljive izvore energije, što će biti dodatna pogodnost za stanare u zoni Nemetinu', rekao je Bubalo za Hinu. Važnim je ocijenio i "Bios" te projekt Osijek za izgradnju komunalne infrastrukture, vrijedan 72 milijuna eura dobivenih od EU. Kad je riječ o osječkoj Zračnoj luci država kao većinski vlasnik se pokazala kao loš gospodar, kaže Bubalo.

Ivica Vrkić rekao je pak u vezi sa Zračnom lukom kako se 'ne može stalno ponavljati da je za nju nužan cargo promet'. To je bio temelj poslovanja prije rata, dodao je i upitao što i za koga danas prevoziti. Zračna luka 'sama sebi nije svrha i nema bitno pozitivnog pomaka bez rasta gospodarstva i u Osijeku i u cijelom okruženju', istaknuo je.

Nestanački Vrkić ističe kako treba razvijati i poticati i gospodarske zone i ono što radi Bios". Svakako da je pri 'svemu tome nužna i suradnja s državom kako bi se još više smanjili namete ulagačima'. Dobrim potezom ocijenio je to što je država prošle godine darovala gradu vrijedno zemljište kod Nemetina.

Dražen Vidović (HDZ) ocijenio je pak kako su 'pod ovom vlašću gospodarske zone čista obmana i trošak gradskog proračuna'. Istaknuo je da je 'u gospodarsku zonu Tenju 'ulupano' šest milijuna kuna gradskog novca, uz floskulu o otvaranju 500 novih radnih mjesta, a zaposlilo se tek 15-ak ljudi'.

Gospodarske se zone, po Vidoviću, razvijaju u skladu sa zanimanjem investitora, a za taj dio Hrvatske 'ono je nikakvo' jer gradski čelnici odbijaju primiti čak i američkog veleposlanika. Dodao je kako je gradonačelnik taj koji 'mora znati privući strane ulagače i svježi novac te stvoriti uvjete, a ne ponuditi visoke namete zbog kojih Osijek nije zanimljivo odredište svjetskom kapitalu'. Ističe da raspolaže s gotovim projektima za osječku Zračnu luku i Kliničku bolnicu, hotele, restorane i trgovine, Bizovačke toplice. I "Bios" je, po njemu, obična prijevara, a 'mjeri se ulaganjima gradskog novca u iznosu od 20 milijuna kuna, dobiva dotacije iz gradskog proračuna, a svojim korisnicima 'masno' naplaćuje tečajeve svih vrsta'.

Na pitanje kojim mjerama namjeravaju poboljšati položaj umirovljenika i socijalno ugroženih kategorija građana, Bubalo je odgovorio kako se za najugroženije kategorije građana provode mnogi paketi socijalnih mjera,(stanovanje, grijanje, pučka kuhinja, besplatni prijevoz itd.) Provodi se projekt potpore roditeljima za novorođenu djecu, stipendiraju se učenici i studenti, a financiraju se i projekti civilnog društva, projekti vezani za pomoć osoba s invaliditetom, dodao je. 'Svi oni koji govore kako će raditi bolje i besplatno organizirati vrtiće za svu djecu i slično obmanjuju birače', ocijenio je Bubalo.

Kandidat Vrkić je istaknuo kako umirovljenici u dobi iznad 65 godina čine gotovo četvrtinu osječke populacije, a s tim u vezi također je potrebna suradnja gradske i županijske vlasti s državom. 'Zadnjih 25 godina nijedna gradska vlast nije se potrudila riješiti taj problem', rekao je Vrkić

Slično razmišlja i Vidović, koji je rekao kako nije logično da grad s 25 tisuća umirovljenika ima samo jedan dom za starije osobe na koji se čeka sedam godina. Istaknuo je kako 'ima dvije lokacije za dva nova doma u koja bi se moglo smjestiti više od 300 novih korisnika i u kojima bi se zaposlilo 200-tinjak građana'. Za starije osobe kojima treba pojačana skrb Vidović je rekao da će 'izgraditi osječki hospicij i napraviti gerijatrijski centar'.

Osijek je lani dobio nagradu "Brončani cvijet Europe" Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz, a odgovarajući na pitanje kako će, bude li opet izabran za gradonačelnika, raditi na daljnjem uređenju , Bubalo je rekao kako su pri završetku ili u pripremi mnogi projekti. 'Dovršena je tramvajska pruge u Višnjevcu, uređen je Park Zrinjevac, a završava se uređenje paviljona 'Gradski vrt', hostela u Tvrđi, širi se mreža biciklističkih staza, dogradnja škola itd. Nastavljamo s uređenjem parkova, krajobraza, hortikulture i spomenika kulture jer cilj je da Osijek bude Europska prijestolnica kulture 2020., ali i da nastavimo s privlačenjem novca iz EU fondova, po čemu su Osijek i ova županija prvi u Hrvatskoj', rekao je Bubalo

Ivica Vrkić
će, ako bude izabran za gradonačelnika, 'osmišljeno raditi na uređenju grada'. Taj brončani cvijet Osječani su iz svojih džepova navodno platili čak šest milijuna kuna, rekao je, dodajući da se grad i gradski prostori moraju uređivati sustavno i stalno, a ne zbog neke prigode. Od posljednje granate koja je pala na grad prošlo je više od 20 godina, a naša pročelja, nogostupi, ceste još su oštećeni, rekao je Vrkić i dodao kako ima dojam da se radi stihijski, bez osmišljene vizije. 'Ako se ponosimo secesijskim pročeljima, onda treba poduzeti i provesti konkretne mjere, a ne samo reći kako stanari ne žele surađivati i godinama ništa ne raditi', zaključio je Vrkić

HDZ-ov kandidat Vidović tvrdi kako je nedavno olujno nevrijeme pokazalo posvemašnju nebrigu aktualne vlasti prema najvrjednijemu što Osijek ima - parkovima. Uništena stabla davno je trebalo zamijeniti, a sada to nema tko učiniti, rekao je i dodao kako su u mnogim ulicama povađena zdrava stabla, a kao vrhunac ekocida istaknuo je što je preko noći posječena je kvalitetna šuma, mala pluća grada na lijevoj obali Dravi.

Vidović je rekao i kako, među ostalim, namjerava donijeti uredbu po kojoj se veći broj stambenih jedinica neće graditi bez sadnje stabala. 'Kad danas pogledam grad, uopće mi nije jasno kako su vlastodršći ishodili Brončani cvijet kada su nam secesijske fasade, kao i sve ostao u središtu grada, izborane starošću i zapuštenošću', istaknuo je.

Sva tri gradonačelnička kandidata slažu se da se Osječanima treba omogućiti život sa što manje komaraca. Bubalo je rekao kako grad i županijski Zavod za javno zdravstvo zajednički djeluju na suzbijanju komaraca, a uključen je i Odjel za biologiju osječkoga Sveučilišta. 'Nažalost, Osijek je izložen tim napasnicima jer je naslonjen na Dravu i brojne vode, šume, a u Kopačkome ritu je zabranjeno zaprašivanje iz zraka. Rješenje je moguće jedino u suradnji Osijeka s okolnim gradovima i općina, pri čemu je i uloga države važna, a ona se zasad oglušuje na naše probleme', tvrdi Bubalo

Kandidat Vrkić rekao je kako je iluzija očekivati da itko može istrijebiti komarce. 'Demonstracija sile u zraku i na zemlji protiv komaraca ima tek privremeni učinak. Taj problem treba riješiti sustavno u suradnji s općinama i gradovima u susjedstvu. Ni u čemu, pa ni u tome, Osijek ne može biti pusti otok u Slavoniji i Hrvatskoj', poručio je Vrkić.

Kandidat Vidović je za ekološku borbu protiv komaraca, pri čemu se treba koristiti iskustvima Njemačke, Nizozemske i drugih zemalja jer moderna znanost ima odgovor i na to pitanje. 'Svjesni smo da u gradskom proračunu nema dovoljno novca za to pa ćemo se obratiti europskim i državnim fondovima', rekao je Vidović Hini.