NOVI SAZIV BUNDeSTAGA

Tko su zastupnici AfD-a? Nogometni huligani, ljubitelji Hitlera, Stasijevi suradnici i teoretičari zavjera

01.10.2017 u 20:42

Bionic
Reading

Nakon njemačkih parlamentarnih izbora ultradesničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) imat će 94 od ukupno 709 zastupnika. Iako je većina njih nama, ali i dijelu njemačke javnosti potpuna nepoznanica, značajan dio njih poznat je po verbalnim rasističkim i neonacističkim ispadima, a pojedini zastupnici iz redova AfD-a u novom sazivu Bundestaga nisu ostali samo na riječima

Jedan od njih je Sebastian Münzenmaier, koji je svoju političku karijeru započeo kao član antimuslimanske stranke Die Freiheit (Sloboda), ali već 2013. prelazi u AfD. Pored politike, Münzenmaier se kao navijač FC-a Kaiserslautern okušao i na području nogometnog huliganizma, a u srpnju ove godine protiv njega i još četiri osobe podnesena je kaznena prijava zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda i pokušaja pljačke navijača suparničkog kluba FC Mainz.

Čelnik Alternative za Njemačku iz Leipziga, Siegbert Droese, već je registracijskim oznakama na svojem automobilu dao naslutiti kako zastupa revizionističke stavove. Ovaj euroskeptik, naime, na svojem automobilu ima registracijske oznake L-AH1818. Radi se o kombinaciji slova AH, koja se odnose na inicijale Adolfa Hitlera, dok su brojke šifra za prvo i osmo slovo njemačke abecede, odnosno AH.

Ništa manje osebujnija nije ni potpredsjednica AfD-a i šefica berlinske ispostave stranke Beatrix von Storch, jedna od najglasnijih njemačkih protivnica LGBT zajednice i pobačaja, a 'proslavila' se pozivom kancelarki Angeli Merkel da se preseli u Čile nakon što potjera vlastiti narod iz domovine. Uz to, tijekom izbjegličke krize predložila je njemačkim graničarima da pucaju na ilegalne migrante.    

Bivši sudac i od ponedjeljka zastupnik AfD-a Jens Maier poznat je njemačkoj javnosti po slučaju iz svibnja 2016. godine, kada je kao sudac na zahtjev Nacionaldemokratske stranke Njemačke zabranio suradniku Instituta za totalitarizam Hannah Arendt, političkom analitičaru i istraživaču ekstremnih političkih frakcija Steffenu Kailitzu daljnji rad zaprijetivši mu globom od 250.000 eura. Pored toga, Maier se u nekoliko navrata požalio zato što se više ne koristi naziv 'crnčuga', a jednom je prilikom javno izrazio simpatije prema norveškom masovnom ubojici i neonacistu Andersu Breiviku.   

U Bundestag je ušao i bivši demokršćanin Wilhelm von Gottberg, koji smatra kako je holokaust mit i dogma koja je lišena bilo kakvog slobodnog povijesnog istraživanja. Tjednik Die Zeit ga je zbog izjava javno prozvao i pozvao ga da se ispriča, no on to još uvijek nije učinio.

  • +7
Frauke Petry napustila je AfD usred tiskovne konferencije Izvor: Reuters / Autor: FABRIZIO BENSCH

Novi zastupnik u njemačkom parlamentu te također bivši član CDU-a je i Detlev Spangenberg. On je kao mladić iz bivše Demokratske Republike Njemačke 1969. godine planirao bijeg na Zapad preko Mađarske i Jugoslavije, a nakon propalog bijega postao je doušnik istočnonjemačke tajne policije Stasi. Kao član AfD-a javno se protivio dolasku izbjeglica u Njemačku te zalagao za smanjivanje prava LGBT zajednica.

Među novim zastupnicima koji nisu skloni strancima je i Peter Boehringer, a on smatra da iza savezne vlade, ali i crkve i stranaka, stoji svjetska zavjera, čiji je cilj stvoriti društvo koje će kontrolirati elite. Nedavno je s javnosti podijelio svoje mišljenje kako države poput Saudijske Arabije plaćaju ljudima putovanja kako bi se islamizirala Europa.

  • +6
Prosvjedi protiv AfD-a u Berlinu i Frankfurtu Izvor: Profimedia / Autor: Anadolu / Avalon.red

Teorije zavjere omiljena su tema i Ude Hemmelgarna, koji ne krije svoje mišljenje da su Židovi krivi za terorističke napade 11. rujna, a bezopasan nije ni Enrico Komning, koji je pak priznao da s kćeri pjeva izbačenu prvu strofu njemačke himne. Njemačka himna se, za razliku od izvorne, sastoji samo od treće strofe. Prve dvije strofe nisu zabranjene, ali se nikad ne pjevaju u službenim prilikama. Pjevanje ili korištenje prve strofe može se protumačiti kao izražavanje desničarskog političkog stava.