nova politika smeća

[VIDEO] Tomašević: Poništio sam natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada, pripremamo Čistoću da ona to radi. Tako ćemo uštedjeti za jedan novi vrtić

13.08.2021 u 12:11

Bionic
Reading

Nakon što je istekao ugovor o zbrinjavanju glomaznog otpada između Grada Zagreba i tvrtke Ce-za-r, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević o problemu glomaznog otpada progovorio je na press konferenciji

Tomašević je na početku press konferencije pojasnio kako se trenutno ne odvozi tapicirani namještaj i tepisi, no da se sve ostalo odvozi.

'Činjenica je da je postojeći ugovor iskorišten količinski, trenutno Zageb ima ugovore s dvije tvrtke, okvirni sporazum vrijedi do siječnja sljedeće godine, ali količina je već konzumirana', pojasnio je Tomašević.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

Kazao je da su krajem siječnja otvorene ponude. 'Od siječnja do lipnja nitko iz prošle gradske uprave niti iz Holdinga nije htio donijeti odluku na temelju ponuda koje su pristigle', kazao je Tomašević.

Kazao je da su od lipnja tražili alternativna rješenja za prikupljanje glomaznog otpada. 'Počeli smo raditi na tome da zagrebačka Čistoća ne samo kupi, nego i zbrinjava otpad umjesto privatnih poduzeća kojima se basnoslovno to plaća', dodao je.

'Poništio sam natječaj za glomazni otpad koji je bio raspisan u prosincu prošle godine. Privatnim koncesionarima sam poništio natječaj', poručio je.

'Mi smo kao nova gradska uprava najavili da ćemo uspostaviti sustav u kojemu gradska poduzeća sama obavljajuje ključne funkcije', kazao je.

Tomašević je pojasnio kako je to sve do sada izgledalo. 'Čistoća bi pokupila glomazni otpad, ili od građana ili iz reciklažnog dvorišta, i predala bi privatnim poduzećima. Privatna poduzeća bi razdvojila vrijedne sirovine koje se mogu prodati, polovica glomaznog otpada bi ostala, privatna poduzeća bi samljela to i stavila to, odložila na Jakuševac. Čistoća je godinama tražila da kupi drobilicu da sama radi taj posao i to se godinama micalo iz jave nabave', pojasnio je.

Opisao je i što su sve radili od lipnja. 'Pripremili smo plato za razdvajanje glomaznog otpada, da sami izdvajamo drvo i metal koji možemo prodati. Isprobali smo drobilicu da vidimo kako bi to funkcioniralo i da vidimo kolike bi bile uštede da sami kupimo drobilicu', kazao je.

Pojasnio je da je već raspisan netječaj za drobilice koje će biti kupljene europskim novce, no dok on ne bude gotov Zagreb će unajmiti drobilicu. Javna nabava za najam drobilice trebala bi biti gotova sljedećeg tjedna.

'Molim građane za još strpljenja dok taj postupak ne dovršimo jer ćemo ostvariti značajne uštede', dodao je.

Pojasnio je i kolike će biti uštede. 'Prošle godine smo za brinjavanje glomaznog otapada potrošili 54 milijuna kuna, a ove godine oko 21 milijun kuna. Sadašnji mjesečni trošak nakon odvajanja je pao na 2 milijuna kuna mjesečno. Za milijun kuna smo smanjili trošak mjesečno. Procjena je Čistoće da bi trošak mjesečno pao s 3,1 milijuna kuna na 500 tisuća kuna. To je ušteda od 33 milijuna kuna godišnje. To vam je jedan novi vrtić za oko 200 djece', kazao je Tomašević.

Progovorio je i o biootpadu. 'Dok god Zagreb nema vlastitu kompostanu, moramo surađivati s privatnim poduzećima, isto po visokim cijenama . Cijena je oko 1600 kuna po toni, tko da najpovoljniju cijenu, sklopit ćemo ugovor. U svim frakcijama gledamo kako da uštedimo i iskoristimo kapacitete koje imamo', kazao je.

  • +15
Glomazni otpad Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / Cropix

'Različitim poduzećima prodajemo drvo, papir i metal. Što se tiče plastike, ugovor i dalje vrijedi sa tvrtkom Cezar, mislim da je 1200 kn po toni. Tu ćemo raspisati novi natječaj, zasad nemamo izlaza nego da surađujemo s privatnim poduzećima', dodao je.

Upitan hoće li novi način zbrinjavanja odraziti i na račune građana, Tomašević je kazao: 'Tih 33 milijuna će ući u sustav, građani će sigurno imati koristi od toga. Računi zasad ostaju isti. I novac ne ide u privatne džepove. Pitam opet što se čekalo godinama da se ništa ne napravi, a mi smo to pokrenuli za dva mjeseca.'

Na pitanje je li cilj eliminirati suradnju s Pripuzom, Tomašević je kazao: 'Krajni cilj je ono što smo obećali. Sve ono što gradska poduzeća mogu jeftinije raditi to moraju i raditi. Tu ima niz poduzeća koja su radila za grad, a gradska poduzeća su to mogla raditi. Krajnji cilj je da ne outsourcamo više, nego da sami radimo sve što možemo.'