NAKON ODLUKE O ŠEGONU

Treba li ispitati odgovornost ministara u NO HBOR-a?

08.03.2014 u 15:10

Bionic
Reading

Nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo da je bivši pomoćnik ministra financija Branko Šegon bio u sukobu interesa, cijeli slučaj prokomentirao je i predsjednik Ivo Josipović. Odluke Povjerenstva nose u različitim slučajevima i različite posljedice i poruke, političke, moralne, etičke, no to uvijek prejudicira i druge moguće vrste odgovornosti, istaknuo je predsjednik

'Čuli smo da su uputili i DORH-u predmet, što automatski ne znači da će biti razloga i za neke druge odgovornosti. Trebamo se strpjeti i vidjeti što će dalje biti', rekao je predsjednik. A je li tako poljuljano povjerenje u kredibilitet Vlade, kako je to i samo Povjerenstvo naznačilo?

'Vidjeli smo, Vlada je reagirala i gospodin Šegon ne radi više posao koji je radio. Prema tome, tu je konzekvenca povučena', smatra Josipović. Na novinarsku ocjenu da u Nadzornom odboru HBOR-a sjede ministri kojima je ovaj slučaj promaknuo te se postavlja pitanje i njihove odgovornosti, Josipović je ustvrdio da je odluka Povjerenstva o sukobu interesa, odluka o individualnom odnosu dužnosnika prema određenom slučaju:

'Prema tome, odluka o kojoj je riječ ne odnosi se na one druge moguće sudionike postupka odlučivanja, tu mogu postojati neki drugi oblici ispitivanja odgovornosti, ali sama odluka o tome ne govori ništa.' Odluka je ipak prije svega individualne naravi, još je jednom rekao Josipović i naglasio da bi trebalo izvući pouku da kod donošenja odluka tih vrsta postoji rigoroznija kontrola svih okolnosti.