anketa

U igri su ovi datumi: Kada biste vi željeli da budu izbori za Sabor?

11.03.2024 u 11:36

Bionic
Reading

Hrvatsku uskoro čekaju parlamentarni izbori, a točan datum njihovog održavanja odredit će predsjednik RH Zoran Milanović. U anketi vas pitamo za koji biste datum, od onih koji su po zakonu mogući, voljeli da bude izborni dan

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatski sabor biti raspušten 14. ožujka, čime se otvara situacija u kojoj predsjednik RH raspisuje izbore. Izbori se moraju održati u roku od 60 dana nakon raspuštanja Sabora, s time da od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju do samih izbora mora proći najmanje 30 dana. Iako se ne slažu svi u mišljenju da bi se to moglo odigrati toliko brzo da predsjednik raspiše izbore isti dan kada se raspusti Sabor, u tom bi slučaju izbori mogli biti raspisani već za 14. travnja, pa ćemo u anketi u obzir uzeti i taj datum. Ako Milanović raspiše izbore 15. ožujka ili nekog kasnijeg datuma, 14. travnja više ne bi bio opcija zbog proteka roka od 30 dana.

'Kad se raspusti Sabor, u najkraćem roku ću obavijestiti javnost. Neću se konzultirati s političkim strankama', rekao je Milanović u petak, nakon što je Plenković objavio datum raspuštanja Sabora.

  • +2
Ilustrativna galerija/Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti i raspišu novi izbori Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Dan izbora za Hrvatski sabor po zakonu mora biti neradni pa se ustalila praksa da se oni održavaju nedjeljom kako se neki od radnih dana ne bi morao proglašavati neradnim. Stoga, da bi se poštivali zakonski rokovi, za izbore preostaju 21. i 28. travnja te 5. i 12. svibnja. Nedjelja 5. svibnja je pravoslavni Uskrs, no nije poznato hoće li predsjednik to uzimati kao otegotnu okolnost prilikom donošenja svoje odluke. Teoretski bi se izbori mogli održati i na Praznik rada, u srijedu 1. svibnja, jer je to neradni dan, no ostaje vidjeti za koji će se datum odlučiti predsjednik RH. A mi pitamo naše čitatelje koji dan smatraju najboljim za održavanje izbora.