GUŽVA NA IZBORIMA

U igri za fotelju sinjskoga gradonačelnika i Milanovićev rođak

09.03.2017 u 17:55

Bionic
Reading

Mostov 'sinjski bombarder' Miro Bulj po svemu sudeći neće biti kandidat za gradonačelnika ovoga grada, a moguće je da odustane i od već najavljene utrke za splitsko-dalmatinskog župana. U ovoj stranci još ne žele otkriti svoje izborne karte i najavljuju da će se to dogoditi za desetak dana, uz tradicionalno obrazloženje da 'vode razgovore i traže pobjednička rješenja'

Bitka u Buljevu Sinju bit će zanimljiva jer se uz četiri profilirane opcije - HDZ, SDP, Most i Nezavisnu listu dr. Jadrijevića, koja je donedavno obnašala vlast - pojavila još jedna: svoju kandidaturu objavio je Joško Kontić, nekadašnji zastupnik i potpredsjednik HSLS-a, koji se još 2004. povukao iz politike.

Kako sada stvari stoje, predizbornih koalicija uopće neće biti.

Predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a Zlatko Ževrnja za tportal je, doduše, kazao da 'ima još vremena za dogovore', a činjenica da još nisu odredili kandidate za zamjenike gradonačelnika upućuje na to da su otvoreni za dogovor s koalicijskim partnerima.

Za gradonačelnicu, nakon što je tu mogućnost odbio bivši zamjenik šefa splitske policije Ivo Labrović, istaknuli su mladu Ivanu Pavić.

'Kolegica Pavić je magistra ekonomije i izvrsno poznaje problematiku europskih fondova i gospodarstva', opisuje Ževrnja HDZ-ovu kandidatkinju, inače zaposlenu u sinjskoj gradskoj upravi.

SDP je pak istaknuo predsjednika gradske organizacije stranke Antu Milanovića, elektrotehničara i dragovoljca Domovinskog rata, inače i prvog rođaka bivšeg premijera Zorana Milanovića. On je na tu funkciju zasjeo nakon što je sredinom prošle godine raspušten ogranak, no iznimno malen odaziv na unutarstranačke izbore (tek 84 člana, odnosno 40 posto) pokazao je da su podjele u SDP-u i te kako još vidljive.

Glavni faktor na sinjskoj političkoj sceni u protekla dva mandata bila je Nezavisna lista dr. Stipislava Jadrijevića, odnosno njezin nedavno preminuli frontmen i gradonačelnik Ivica Glavan. Njega je u drugom dijelu mandata naslijedila zamjenica Kristina Križanac i u toj ulozi se prilično dobro snašla, premda joj je potkraj prošle godine srušen proračun zahvaljujući HDZ-u, Bulju, ali i jednom vijećniku SDP-a.

U svibnju, potvrđeno je, i Križanac će se kandidirati za novi mandat i nesumnjivo je da će ugledni liječnik Jadrijević na njezinu stranu privući dosta glasova.

Najnoviji igrač na lokalnoj političkoj sceni Joško Kontić na izbore izlazi potpuno samostalno, a podržat će ga petnaestak nešto mlađih, visokoobrazovanih osoba koje su se nakon studija vratili u Sinj. Kontić je nakon odlaska iz politike osnovao Pučko otvoreno učilište i Hit-radio, a nakon toga i uspješan lokalni portal Ferata.

'Idem na izbore zato što vjerujem da sam u svoje 52 godine stekao ogromno iskustvo i u politici i u poduzetništvu. A dovoljno sam star da mogu okupiti sinjsku mladost', kazao nam je Kontić.

Financijska oskudica zavladala je u stranačkim ograncima i u ovom gradu, pa nikakva ozbiljna predizborna istraživanja nisu provedena i nitko nema pojma kakvo je raspoloženje među biračima. Na izborima će u svakom slučaju vladati velika gužva.