ZAČUĐUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

U slučaju rata i članice NATO-a bi radije da ih štiti Rusija

22.02.2017 u 06:30

Bionic
Reading

Jedna od vodećih agencija za istraživanje tržišta i anketiranje Gallup International objavila je ovih dana istraživanje o tome koju bi državu stanovnici 66 zemalja odabrali da ih brani u slučaju izbijanja globalnog sukoba. Rezultati istraživanja su u najmanju ruku zapanjujući budući su anketirani iz država članica NATO saveza radije odabrali Rusiju nego matični vojnu organizaciju

Kako piše Bloomberg, većina država u kojima je ispitano javno mnijenje odabralo je Sjedinjene Države, navodeći kako je to jedina preostala svjetska sila kojoj se vjeruje, no anketirani iz Turske, Bugarske, Grčke i Slovenije koje su članice NATO-a odabrali bi Rusiju kao zaštitnika. Zanimljivi su i rezultati ankete u Rusiji i Kini prema kojoj su Rusi odabrali Kineze kao moguće vojne zaštitnike, dok su pak Kinezi odabrali Ruse.

Dopredsjednik agencije Gallup Kančo Stojčev pojašnjava kako kineski odabir ne čudi budući da najmnogoljudnija zemlja na svijetu godinama ovisi o ruskoj vojnoj tehnici, dok istovremeno ruski izbor govori kako je američka globalna politika posljednjih godina Rusiju kao djelomično europsku državu bacila u naručje Kine. Zanimljivi su i rezultati ankete iz Turske, Bugarske, Grčke i Slovenije koje, unatoč članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, u posljednje vrijeme više vjeruju Kremlju nego Pentagonu

Prema Stojčevu taj je odabir vrlo lako objašnjiv. Bugarska i Grčka, naime, najveću prijetnju vide u Ankari koja je teoretski saveznik Atene i Sofije, no zbog turskih pretenzija prema tim zemljama one bi obranu radije povjerile Moskvi za koju vjeruju kako jedina može zauzdati turske apetite. Dodatno, pojašnjava Stojčev, grčki odabir Rusije može se pojasniti tursko-grčkim sporom oko Cipra, a jedan od razloga za odabir Moskve je i pravoslavna vjera koju Rusija dijeli s Bugarima i Grcima.

Istražujući mišljenja u zapadnoj Europi, tek Belgijci bi znatnije podržali Pentagon u obrani, a tek potom susjednu Francusku i Veliku Britaniju. Na Sjedinjene Države računaju i Šveđani, dok bi Rumunji i Česi izabrali Njemačku kao pouzdanog vojnog zaštitnika.

Vjerski podijeljene države poput Bosne i Hercegovine te Ukrajine podijeljene su i oko odabira između dvaju polova, ruskog i američkog, a najzanimljiviji rezultati dolaze iz Slovenije odakle je supruga novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Slovenci bi, naime, odabrali Ruse, za što ne postoji neko suvislo pojašnjenje osim da se na području zapadnog Balkana učestalo mijenjaju mišljenja te da je Washington zbog svojih ne odveć uspješnih ratnih kampanja izgubio na povjerenju. Dodatni razlog za odbacivanje SAD-a leži i u odabiru predsjednika koji je, unatoč tome što je slovenski zet, poprilično nepopularan u našem susjedstvu.