vrEMENSKA PROGNOZA

Veliki dio Hrvatske pod crvenim upozorenjem, zacrnilo se nad Zagrebom

12.07.2023 u 06:30

Bionic
Reading

Većinom sunčano te vruće i vrlo vruće, ali ne i posve stabilno. Olujni oblaci nadvili su se jutros nad zapadnim dijelom Zagreba, odakle stiže nevrijeme. Crveno upozorenje na izuzetno opasno vrijeme zbog visokih temperatura oglašeno je za Riječku, Karlovačku i Zagrebačku regiju, dok će u četvrtak u crvenom biti Splitska regija

Državni hidrometeorološki zavod prognozirao je za ujutro lokalno izražene pljuskove praćene grmljavinom ponajprije u Istri i Gorskome kotaru, a prema večeri te u noći na četvrtak vjerojatni su i na sjeveru i sjeverozapadu zemlje.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Vjetar mjestimice umjeren jugozapadni, uglavnom u višim predjelima i jak, a na Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C. Najavljivana promjena stiže u četvrtak, s njom lokalno i poneko jače nevrijeme te manje osvježenje uz koje će barem nakratko popustiti toplinski val.

  • +11
Jutrošnje nevrijeme u gradu rusšilo grane stabala uz prometnice Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Naime, od subote opet vruće, a ubrzo i vrlo vruće te i dalje uz uglavnom sunčano vrijeme u cijeloj zemlji. Na Jadranu toplinski val u većini mjesta neće popustiti, nego se nastavlja i zbog mjestimice vrlo toplih noći i dnevne vrućine. Manje osvježenje stići će na sjever u petak, no ono, nažalost, nosi i opasnost od lokalnih nevera, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u srijedu će prevladavati sunčano vrijeme, uz pokoji stupanj više. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 21°C, a najviša dnevna i do 37°C. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar.

Jugozapadnjak će zapuhati i u središnjim predjelima, gdje će povremeno biti ponešto oblaka na nebu, posebno navečer, kada će postojati i mogućnost za poneki pljusak, ponajprije na krajnjem sjeveru.

Zbog tople noći te dnevne temperature iznad 35°C na snazi je i najveći stupanj upozorenja na vrućinu. To vrijedi i za sjeverni dio Jadrana, gdje se i iduće noći ponegdje temperatura neće spuštati ispod 25°C, a dnevna će biti između 33 i 35°C. Zapuhat će jugo pa će more, čija je temperatura već između 25 i 27°C, na otvorenome biti i umjereno valovito. A u također većinom sunčanom gorju jugozapadnjak, koji u višim predjelima može biti i vrlo jak.

  • +5
Sisak: Tamni oblaci iznad grada najavljuju kišu Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

U Dalmaciji u većini predjela vedro, dakle bez oblaka na nebu te uz dnevnu temperaturu između 32°C, koliko će biti na udaljenijim otocima, do 37°C, koliko se očekuje u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će jugo, prema večeri i umjereno jako, te jugozapadnjak, koji će biti malo češći na krajnjem jugu gdje će također dan obilježiti vedrina i vrućina, zbog čega će se osvježenje tražiti u moru koje će biti uglavnom malo valovito."

Biometeorološka prognoza

Biometeorološki uvjeti bit će u srijedu nepovoljni za većinu ljudi u cijeloj zemlji. Noćne će temperature zraka ostati visoke što može kvariti san i noćni odmor. Danju, uz vruć do vrlo vruć osjet ugode meteoropati mogu osjećati slabost, manjak energije a vrlo osjetljivi i vrtoglavice. Zbog velike do vrlo velike opasnosti od toplinskog vala bi svi, a osobito kronični bolesnici, trebali primijeniti sve dostupne mjere za zaštitu od vrućine i UV zračenja. Mnoge od njih se mogu naći na mrežnim stranicama DHMZ-a i HZJZ-a.