KOMENTAR HELENE PULJIZ

Vrijeme je da Karamarko Milanoviću kaže hvala

16.01.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Jedno mi lice i glas nedostaju još od izborne noći. Riječ je o potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću, koji je odlučio predahnuti od širenja optimizma baš u trenutku kad je SDP trpio četvrti izborni poraz u nizu. Grčić je u zao čas otvorio i taj bok pa mu je u prostor uletjela nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i preotela prvenstvo u političkom natjecanju u davanju obećanja koja je nemoguće ispuniti. Obećanje je to da će u njezinom mandatu Hrvatska postati jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta

Budući da predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović nema živaca za novu predsjednicu, a ni prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić ne zna kako bi s njom, najbolje bi bilo da potpredsjednika Branka Grčića imenuje za osobu koja će umjesto njega komunicirati s Kolindom Grabar Kitarović.

Za razliku od Milanovića, Grčić je veseo, nasmijan, pristojan, optimističan i komunikativan lik, a u stanju je i najgore vijesti priopćavati s daškom nade u bolje sutra. S novom predsjednicom Republike dijeli taj neki čudesni optimizam bez pokrića, a to je više nego dobra podloga za početak mirne kohabitacije Kukuriku vlade i HDZ-ove šefice države.

Kasnije, kad mu predsjednica oprosti nepristojno odugovlačenje s čestitanjem na pobjedi i propitivanje ustavnosti te pobjede, a on njoj zaboravi želju za sazivanjem sjednica Vlade i lupanjem šakom o stol u Banskim dvorima, kasnije mogu zajedno, bez posrednika, voditi tajne službe, vojsku i vanjsku politiku.

S vremenom će shvatiti kako bi im dobra suradnja na tim važnim državnim poslovima mogla biti korisna u neposrednom radnom i političkom okruženju. Kolindi Grabar Kitarović mogla bi pomoći u emancipiranju od Tomislava Karamarka, a Zoranu Milanoviću u uspavljivanju ambicija (bivšeg) predsjednika Ive Josipovića da mu preotme Iblerov trg.

Ne zna pobijediti, ali ne zna ni gubiti

Štosom, koji je izveo dobrodošlicom na sjednice Vlade četvrtkom - koje su ionako javne - Milanović je samo nastavio podbadati novu predsjednicu. On nije u stanju obrazložiti zbog čega joj ne čestita - recimo, zbog toga što je njegovu vladu naziva(la) bešćutnom, nesposobnom, jugoslavenskom i sl. On nije u stanju izraziti jasan politički stav, radije ispali uvredu i onda se duri danima poput kakve narcisoidne primadone ostavljajući dojam kako mu nedostaje elementarnog kućnog odgoja. On ne zna pobijediti, ali ne zna ni gubiti.

Otkako Zoran Milanović vodi SDP, ta je stranka izgubila četvrte izbore zaredom (lokalne, dvoje europarlmentarne i predsjedničke), ali on će do kraja voditi Vladu RH, a posve izvjesno i stranku. Kraj u ovom slučaju može značiti puni premijerski mandat, a može značiti i prijevremeni pad s vlasti, ovisno o raspoloženju udarnih jedinica HDZ-a.

SDP-ove zvijezde galaksije 'odlučno možda'

SDP u 24 godine hrvatske samostalnosti nije vladao dva mandata za redom, budući da nisu spremni mijenjati 'konja koji gubi', izvjesno je i da bi samo koalicijskim čarolijama mogli zadržati vlast i nakon idućih parlamentarnih izbora.

SDP odavno nije spreman na rizike, kakvo je bilo ono iznenadno skidanje premijerske kandidature Ljube Jurčića da bi se u zadnji čas pred izbore 2007. instaliralo Zorana Milanovića, pa više ni nema kime Milanovića mijenjati na čelu Vlade. Njihovi ministri redom su politički bezlični, nema nijednog s imalo karizme, posve su nesamostalni. Čak i kad se spekulira o imenima SDP-ovaca koji bi mogli preuzeti stranku, među tim imenima ne pojavljuje se ime nijednog od članova/članica Vlade. A i među onima koji se spominju kao pretendenti na stranački tron, sve su same zvijezde galaksije 'odlučno možda' – Ivo Josipović, Tonino Picula, Rajko Ostojić i Zlatko Komadina.

Novodomoljubi trebaju dići spomenik Milanoviću

Milanović je kadrovski planski urušio SDP kako bi sebi osigurao relativno stabilnu poziciju čak i u situaciji u kojoj bi druge stranke – HDZ naročito – odavno zamijenile lidera jer im ne donosi rezultat. Milanović je toliko loš lider da bi mu HDZ trebao izgraditi spomenik zahvale barem na Trgu žrtava fašizma. Vlada Hrvatskom i SDP-om poput 'krtice' Ive Sanadera.

Barem bisticu u središnjici zaslužio je i Ivo Josipović. Njih dvojica - pojedinačno i u kombinaciji - više su učinila za veliki povratak HDZ-a na državni tron, nego novodomoljubi Tomislav Karamarko, Milijan Vaso Brkić i konjica iz Savske 66 zajedno. Ipak, sukladno ustavnim i stranačkim izvršnim ovlastima, veće zasluge za HDZ-ove pobjede sklona sam pripisati Milanoviću nego Josipoviću.

Zato što je najzaslužniji za povratak HDZ-a na vlast, zato Zoran Milanović i nije čestitao na pobjedi Kolindi Grabar Kitarović. Učinit će to, valjda, kad mu Tomislav Karamarko konačno kaže hvala.