nazvao ih odvratnima

Vučić se sada posvađao sa Slovencima: Nikad im se neću ispričati

25.04.2024 u 07:20

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u srijedu u obraćanju novinarima da je riječi premijera Slovenije da ne govori u duhu današnjeg vremena shvatio kao prijetnju da tamo više ne ide

Vučić je u svom obraćanju na marginama sjednice Vijeća sigurnosti UN-a koristio izrazito uvredljive izraze za koje kaže da ih je uputio slovenskim predstavnicima, a ne cijelom narodu, prenosi Danas.rs.

'Kad sam rekao da su Slovenci odvratni, mislio sam na pojedince, ne na narod, o njima mislim najbolje. Shvatio sam to kao prijetnju da ne idem u Sloveniju i da smanjim posjete. Želim iskoristiti priliku da se ispričam građanima Slovenije, ali neću se nikada ispričati njihovim državnicima, jer vode lošu politiku prema Srbiji i srpskom narodu', rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije u izjavi na marginama sjednice Vijeća sigurnosti UN-a upotrijebio je krajnje uvredljive izraze koji ne pripadaju predsjednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenskog i srbijanskog naroda, priopćio je slovenski premijer Robert Golob, javlja Anadolu.

  • +5
Aleksandar Vučić Izvor: Profimedia / Autor: lev radin / Alamy / Alamy / Profimedia

'Riječi podsjećaju na neka druga vremena i nedostojne su dosegnute razine odnosa dviju država. Slovenija obavlja svoj posao u Općoj skupštini UN-a i iskreno se zalaže za mir i pomirenje među narodima, stoga je isprika najmanje što možemo očekivati od predsjednika prijateljske Srbije, koji je inače redoviti gost u našoj zemlji', navedeno je iz kabineta slovenskog premijera Goloba.

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvalo je na razgovor otpravnika poslova iz veleposlanstva Srbije u Ljubljani.

Povod su Vučićeve izjave protiv Slovenije nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Slovenije Tanja Fajon riječi srbijanskog predsjednika Vučića nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim.

'Tražimo objašnjenje, ispriku, to nije u duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa', rekla je, ocijenivši Vučićeve riječi neistinitima.

Kako je dodala, ne zamišlja dobru saradnju ako netko izađe s takvim uvredljivim riječima i vrijeđa cijeli narod.

'Očekujemo da Srbija djeluje u duhu europskih vrijednosti koje brani', rekla je Fajon.

Vučić je u utorak rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švicarska i Slovenija.

'Kad je kasnila sjednica Vijeća sigurnosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švicarcima. Ne zna se tko je odvratniji, Slovenci ili netko drugi', rekao je Vučić.