iznenađujuće malo

Za povjerenika za informiranje samo jedna kandidatura, Anamarija Musa vraća se na Pravni fakultet

01.06.2018 u 16:11

Bionic
Reading

Iznenađujuće malo, samo jedna kandidatura za novog povjerenika za informiranje, ona Zorana Pičuljana, pristigla je na javni poziv koji je objavio saborski Odbor za Ustav i Poslovnik, doznaje se u petak u Hrvatskom saboru

Rok za kandidature istekao je u ponedjeljak, 28. svibnja, pa u Saboru ostavljaju mogućnost da, ipak, možda poštom pristigne još koja.

Ako se to i dogodi, među njima sasvim sigurno neće biti kandidature dosadašnje povjerenice Anemarije Muse, koja je tu dužnost obnašala zadnjih pet godina.

Nisam se kandidirala za još jedan mandat, vraćam se svojoj znanstvenoj karijeri na zagrebački Pravni fakultet, potvrdila je Musa za Hinu, rekavši kako bi joj još pet godina izvan znanstvenog sustava bilo previše.

Pratit ću to područje, samo s druge strane, rekla je povjerenica koja je uložila puno napora da se ta institucija ekipira kadrovski, prostorno i dobije dovoljno sredstava. Ured povjerenika ima dovoljno kapaciteta za rad, rekla je Musa koja je izabrana 2013. (mandat joj traje do jeseni) između osam kandidata.

Povjerenika bira Hrvatski sabor na pet godina uz mogućnost ponovnog izbora. Uz prethodno pribavljeno mišljenje saborskog Odbora za informiranje, Odbor za Ustav i Poslovnik, na temelju prijava pristiglih na javni poziv, utvrđuje prijedlog najmanje dvaju kandidata za povjerenika te ga upućuje Saboru.

Za povjerenika može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište na području Hrvatske, visokoškolsku diplomu pravne ili društvene struke, najmanje 10 godina radnog iskustva u struci, koja je istaknuti stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije.

Zasad jedini kandidat Zoran Pičuljan, doktor pravnih znanosti, veleučilišni nastavnik i sveučilišni docent, bio je savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja, pomoćnik ministra vanjskih poslova i tajnik Ministarstva vanjskih poslova, zamjenik ministra uprave, hrvatski veleposlanik u Češkoj...

Objavio je četiri knjige iz područja prava i tri iz područja promocije hrvatske kulture, tridesetak znanstvenih i stručnih radova na području upravnog prava i uprave, službeničkog prava te diplomatskog i konzularnog prava.