Postizborna mućka

Zbog tajnog brojanja glasova Omišani izašli na ulice

04.06.2013 u 22:54

  • +8

Prosvjed u Omišu

Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Bionic
Reading

Puna dva dana nakon drugog kruga izbora u Omišu, gdje je nezavisni kandidat Ivan Kovačić uz podršku kompletne opozicije uspio pobijediti HDZ-ovog gradonačelnika Ivana Škaričića nakon točno 18 godina mandata, započela je prava drama: Škaričić je tek nekoliko sati prije isteka zakonskog roka uložio žalbu, pa je započelo ponovno prebrojavanje svih 7.858 glasačkih listića!

Ispred zgrade u kojoj se sve događa skupljaju se nezadovoljni građani, ondje ih je trenutačno dvjestotinjak. Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstvaBoris Mimica, inače predsjednik Općinskog suda u Omišu, udovoljio je Škaričićevom zahtjevu iako nitko od njegovih promatrača ni na jednom od 39 biračkih mjesta nije stavio primjedbu u zapisnik, dakle nije uočio nikakvu nepravilnost. Dapače, o ponovnom prebrojavanju listića uopće nije bio obaviješten pobjednik izbora Ivan Kovačić!

'Nikoga nisu ni obavijestili, sve sam slučajno doznao u gradu i hitno poslao našu pravnicu u Gradsko izborno povjerenstvo. Nisu nam kazali da postoji prigovor niti da počinje ponovno prebrojavanje. Ovo je potpuna sramota', kazao je Kovačić za tportal.

U trenutku kada smo ga kontaktirali sudac Mimica je potvrdio da se na prebrojavanju ipak nalaze predstavnici svih kandidata koji su se natjecali. Upitali smo ga gdje su se u međuvremenu nalazile kutije s listićima i garantira li da ih u posljednja dva dana nitko nije dirao, pa nam je lakonski odgovorio: 'Ha, pa bile su ovdje u prostorijama povjerenstva... Je li ih tko dirao? Jedino ako je provalio...'
Mimica je očito svjestan da je njegov potez vrlo neuobičajen i da će, ukoliko se promijene rezultati izbora, gotovo sigurno ići daljnje žalbe Županijskom izbornom povjerenstvu i Ustavnom sudu, pa nastupa pomirljivo: 'Ma dobro, ne vjerujem da će se situacija puno promijeniti, možda bude koji glas gore ili dolje...'

Dosadašnji omiški gradonačelnik Ivan Škaričić
nije odgovarao na pozive tportala, pa nismo uspjeli doznati na što se konkretno žalio. Na izborima ga je nakon punih 18 godina smijenio potpuni anonimac Kovačić, koji je u prvom krugu zaostajao za čak 27 posto glasova, i to nakon što su ga podržale sve oporbene stranke uz snažnu potporu građana putem Facebooka. U drugom krugu lokalnih izbora razlika u Kovačićevu korist bila je 72 glasa, uz 112 nevažećih listića.

Negdje iza 21 sat, kada se ispred zgrade Gradskog poglavarstva Omiša skupilo preko pet stotina bijesnih građana koji su skandirali 'Lopovi, lopovi', stigla je informacija da je brojanje zaustavljeno i da se rezultati izbora neće promijeniti. Kako neslužbeno doznajemo, omiškog suca Mimicu osobno je kontaktirao predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin i naložio mu da zaustavi farsu.

Kako su za tportal potvrdili u Županijskom izbornom povjerenstvu Splitsko-dalmatinske županije, Mimica uopće nije smio pokrenuti ponovno prebrojavanje listića jer se eventualni prigovori podnose upravo njima, dakle povjerenstvu na županijskoj razini.

'Rečeno nam je da je prigovor podnesen putem e-maila i o njemu ćemo odlučiti u srijedu ujutro, no gospodin Mimica je jednom od kandidata omogućio uvid u izborni materijal, što je dopušteno, a usput je obavio izvide i sastavio očitovanje iz kojega je vidljivo da nisu uočene veće nepravilnosti', kazali su za tportal u Županijskom izbornom povjerenstvu.

Mimica će se, dakle, vjerojatno izvući jer je pronađena rupa u propisu, no nekoliko stotina Omišana tijekom večeri nije se razilazilo i čekalo je da izađe iz zgrade Poglavarstva...