FORMIRANJE VLADE

Zdravko Marić ministar financija, Ante Ćorušić izvisio?

19.01.2016 u 22:34

Bionic
Reading

Tijekom utorka navečer sastali su se mandatar Tihomir Orešković te čelnici HDZ-a i Mosta Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Dogovarali su se oko imena kandidata za ministre, a dogovor bi se trebao postići večeras, ili najkasnije tijekom sutrašnjeg dana, javio je HRT

Tihomir Orešković od samog početka inzistira na tomu da sam odabere ministra financija, što mu je i odobreno. Iz financijskih krugova, doznaje Katarina Periša Čakarun, najizgledniji je kandidat za ministra financija Zdravko Marić, zamjenik bivšeg ministra financija Ivana Šukera koji posljednjih nekoliko godina radi u menadžmentu Agrokora.

Zdravko Marić u Ministarstvu financija konkretno je bio od 2006. do 2011., najprije na mjestu pomoćnika ministra za makroekonomske analize i planiranje, a u posljednjem mandatu HDZ-ove Vlade bio je državni tajnik, odnosno zamjenik tadašnjeg ministra financija Šukera.

Prije toga radio je kao istraživač na Ekonomskom institutu, a najviše je surađivao s poznatim ekonomistom Željkom Lovrinčevićem s kojim je radio na velikom broju radova. Kod Ivice Todorića, vlasnika Agrokora, posljednjih je godina radio na poziciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala.

Neslužbeno se doznaje kako je zapelo oko imenovanja Ante Ćorušića za novog ministra zdravstva, a ni mnoge braniteljske udruge ne podupiru Miju Crnoju za ministra branitelja.

U utorak su između oporbe i vladajućih u Saboru podijeljena mjesta u saborskim odborima. Kako doznaje HRT, Domoljubna koalicija i Most dobili su Odbor za zakonodavstvo, čiji će predsjednik biti Dražen Bošnjaković. Dobili su i Odbor za gospodarstvo koji će voditi Ivan Domagoj Milošević te Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb na čijem će čelu biti Ines Strenja Linić. Vladajući su dobili i Odbor za medije, Odbor za financije, Odbor za vanjske poslove i europske integracije.

Pripao im je i Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav koji je trebao preuzeti Robert Podolnjak. No Podolnjak je istodobno i kandidat Mosta za potpredsjednika Sabora pa će se morati odreći jedne od tih funkcija - najvjerojatnije one predsjednika Odbora. Vladajući su dobili i Odbor za ljudska prava čiji će predsjednik biti Furio Radin. Očito je to rezultat dogovora - predstavnici nacionalnih manjina poduprijet će vladu Tihomira Oreškovića.