POTVRĐENO IZ TVRTKE

Vlasnik HS Produkta testirao novo oružje, pa ranio sebe i američkog kupca

07.05.2024 u 13:31

Bionic
Reading

Dvije su osobe u karlovačkoj tvrtki HS Produkt ozlijeđene prilikom prezentacije oružja

'Dvije osobe su ozlijeđene pucnjem iz vatrenog oružja u pogonu karlovačkog proizvođača oružja HS Produkt', objavio je Jutarnji list neslužbenu informaciju. Incident se, prema informacijama kojima raspolaže taj medij, dogodio prilikom testiranja oružja, a nije poznato je li riječ o tehničkoj pogrešci na oružju ili neopreznom rukovanju.

Željko Pavlin, predsjednik Uprave HS Produkta, za RTL je izjavio: 'Prilikom ispitivanja novog prototipnog pištolja došlo je do ozljede, u biti dvoje ljudi je zadobilo lakše ozljede. Kako i što se doista dogodilo sada ne znamo. Policija obavlja očevid i utvrđuje činjenice. Nema teže ozlijeđenih'.

Policija je u tvornici i provodi očevid, a ozlijeđeni su prevezeni u Opću bolnicu Karlovac. Kako je za Jutarnji potvrdila ravnateljica bolnice Ivana Kovačić, nijedan od ozlijeđenih nije životno ugrožen. Jedan od njih je nakon previjanja pušten na kućnu njegu, a drugi ima ozljede šake, no Kovačić smatra da bi kod njega mogla biti riječ o lakšim ozljedama. O incidentu se nešto kasnije oglasila i karlovačka policija:

  • +8
Proizvodi tvrtke HS Produkt Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

'Danas poslije 11,30 sati policija je zaprimila dojavu da je na streljani u krugu tvrtke u Karlovcu prilikom prezentacije oružja došlo do samoranjavanja 76-godišnjaka, a pritom i propucavanja dlana 57-godišnjeg državljanina SAD-a. Navedeni učesnici zadobili su tjelesne ozljede i nisu životno ugroženi. Na mjestu događaja slijedi očevid i daljnje postupanje radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja, a nakon utvrđenih činjenica obavijestit ćemo javnost o učinjenom. O navedenom događaju obavješten je Državni inspektorat u Karlovcu', navodi se u priopćenju PU karlovačke.

HRT neslužbeno doznaje da je vlasnik tvornice Marko Vuković, pokazujući pištolj američkom kupcu, njime nespretno rukovao te površinski ranio sebe i kupca.

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

HS Produkt osnovan je 1991., a već je godinama jedan od najcjenjenijih proizvođača pištolja, kojih je širom svijeta od 2001. prodao više od pet milijuna. U širenju na američko tržište od 1999. uvelike mu je pomoglo partnerstvo s poznatom tvrtkom Springfield Armory, pa je danas karlovačka tvrtka najveći hrvatski izvoznik u SAD.

  • +2
Tvornica HS Produkt Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

HS Produkt danas zapošljava više od 1600 radnika, a osim pištolja proizvodi VHS, službenu jurišnu pušku Hrvatske vojske. Osim što su proizvodi ove tvrtke službeno naoružanje u vojsci i policiji Hrvatske, također ih koriste policije BiH, Albanije, Makedonije, Iraka, Tunisa, Francuske, Poljske i drugih.