VRTLARI IH OBOŽAVAJU

Ovo su biljke koje tjeraju dosadne nametnike iz svakog vrta

18.05.2024 u 18:33

Bionic
Reading

Bez obzira sadite li cvijeće, začinske biljke, svježe voće ili povrće kako biste u njima uživali ovoga ljeta, jedno je sigurno: nećete biti jedini koje zanima što raste u njemu jer vrtni štetnici također žele ispitati sve divote vašega vrta ili cvjetnjaka na koji ste tako ponosni

Kako biste držali kukce, crve i glodavce što dalje od vrta, stručni predlažu sadnju određenih vrsta koje djeluju kao prirodno sredstvo za odbijanje štetnika.

Trik je u tome da one posađeni među cvijećem, voćem ili povrćem uspješno zbunjuju osjetila mirisa kukaca pa neće uspjeti upropastiti vaš vrt ili cvjetnjak.

Evo koje su to čudesne biljke koje imaju biste iz ovih stopa trebali posaditi ako želite sačuvati plodove vašega truda:

Ružmarin

Ružmarin je jedna od najboljih biljaka koju osnivačica Seed to Spoon Carrie Spoonemore predlaže da posadite kako biste zaštitili svoj povrtnjak od štetnika.

'Bilje je fantastičan izbor za prateću biljku i puno više nego puki pojačivač okusa jela. Ono je i prirodna obrana vašega vrta', objašnjava ona.

Zahvaljujući snažnom mirisu, ružmarin se također često koristi za izradu prirodnog sredstva protiv komaraca, a učinkovit je i u odvraćanju insekata.

Bosiljak

Osim što je savršen za prefinu salatu Caprese, ljetni začinski bosiljak omiljena je biljka za prirodno tjeranje različitih insekata i u vašem vrtu i tijekom sljedećeg boravka na otvorenom.

'Jedna od mojih omiljenih pratećih biljaka u vrtu je bosiljak, a koristim ga za poboljšanje okusa rajčica i držanje mrskih štetnika na odstojanju. On također odbija komarce i može vam pomoći da dobijete veću žetvu. I još jedan plus, biljke bosiljka možete umnožiti vrlo jednostavno - reznicama', kaže Dagny Kream (The Cottage Peach).

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Metvica

Volimo svojim pićima i desertima tijekom ljeta dodavati osvježavajuće i okrepljujuće miris i okus mente, ali stručnjaci ističu da štetočine poput insekata i miševa nemaju isti afinitet.

'Miris metvice tjera mrave i lisne uši. Osim toga, ovu je biljku lako uzgajati i učinit će vam vrt nevjerojatno mirisnim', objašnjava Spoonemore.

Za vrtlare koji se nadaju da će privući više pozitivnih oprašivača, poput pčela ili leptira, metvica je također izvrstan izbor prateće biljke.

Timijan

Za one koji žive u toplim i suhim klimama još jedna mirisna biljka koju možete probati sljubiti s bobičastim voćem i povrćem je majčina dušica, odnosno timijan. Poput ružmarina i metvice, ona ima miris koji je prirodni repelent za odvraćanje kukaca i to vrlo učinkovit.

'Sađenje timijana u blizini jagoda može obeshrabriti crve te poboljšati zdravlje i prinos', kaže Spoonemore.

Vlasac

'Vlasac je izvrstan pratilac za mrkvu, rajčicu, pa čak i ruže. Njihov miris luka obrambeni je mehanizam koji odbija kukce poput mrkvine muhe i lisnih uši - kad imate nekoliko biljaka, one se mogu razmnožiti dijeljenjem', kaže Amy Chapman iz In the Cottage Gardena. Prednosti koje vlasac pruža u odbijanju štetočina također su prisutne u ostatku obitelji češnjaka, što uključuje češnjak, luk i poriluk, kao i cvjetne sorte, koje možete koristiti i u gredicama.

Neven

'Mnoge vrste nevena nisu samo lijepe, one su i vrlo korisne. Njihovo živahno i mirisno cvijeće ne samo da uljepšava vrt - njihov miris i korijenje zapravo pomažu u odbijanju štetočina poput nematoda i lisnih uši', kaže Spoonemore.

Neven je sjajna prateća biljka i u svim cvjetnim gredicama. Stručnjaci za vrtlarstvo preporučuju sadnju upravo ovih svijetlih cvjetova oko rubova vrtnih gredica kako bi djelovali kao prva linija obrane od štetočina.

'Postavite malo nevena pored rajčica kako biste spriječili pojavu rogova u njoj, blizu graha kako biste odvratili zlatice ili blizu kupusa i brokule, gdje mogu pomoći u sprječavanju kupusnih moljaca', predlaže Spoonemore.

Nasturcijumi

Za dašak tropske estetike i odvraćanje pažnje od štetnika u vašem vrtu mnogi se stručnjaci odlučuju za tople crvene, narančaste, breskve i žute cvjetove nasturcijuma kao zamku.

Zašto? Štetočine poput lisnih uši i gusjenica kupusnog bijelca prije će pojesti nasturcijume nego povrće.

Još nekoliko savjeta:

1. Sadite da biste potaknuli dolazak oprašivača i predatorskih kukaca

Posadite različite vrste kako biste potaknuli korisne kukce koji jedu štetočine tako da vam ne unište cvijeće. Uzgoj zdravog ekosustava grabežljivih kukaca pomaže i sprječava nepotrebno unošenje kemikalija u vrt.

2. Koristite prirodne mirise i održiva rješenja

Aromatične biljke pomažu u odbijanju štetnika ili ih odvraćaju od usjeva koje pokušavate uzgajati, kaže D. Kream. Naprimjer, jak miris majčine dušice i vlasca pomaže u odvraćanju štetočina prikrivajući miris povrća i cvijeća koje želite zaštititi.

Korištenje začinskog bilja ili biljaka za odvraćanje pozornosti, poput jestivog nasturcijuma, osigurava da vaše biljke dobiju određenu zaštitu, ali prostor se i dalje dobro koristi.

3. Unaprijed istražite

Spoonemore predlaže da razmislite o pratećim biljkama mnogo prije nego što prva štetočina pronađe put do vašeg povrtnjaka. Stoga dobro istražite savjete za sadnju i organsko suzbijanje štetočina kada dodajete biljke u svoj vrt.