urbane oaze

Skrivaju od znatiželjnih pogleda: Ove biljke su savršen izbor za balkone i terase

04.05.2024 u 19:42

Bionic
Reading

Jedna d najljepših strana balkona je uživanje u ugodnom proljetnom suncu i opuštanje na svježem zraku, po mogućnosti dobro skriveni od znatiželjnih pogleda. A kako biste na balkonu i terasi postigli tu željeni privatnost bacite oko na biljke koje omogućavaju da stvorite zeleno i skrovito utočište

Balkoni i terase često se mogu činiti izloženima i otvorenima, s prolaznicima koji imaju neometan pogled u vaš dom. Stoga je sadnja biljaka koje zaklanjaju vanjski prostor poprilično važna je jer oazi na otvorenom daje osjećaj privatnosti i osamljenosti.

Srećom, mnoge ideje za balkonski vrt mogu pomoći u stvaranju zaštićene urbane oaze u kojoj ćete se moći neometano opustiti. Mudar odabir sadnica može biti prirodan i zelen način da ogradite i zakrijete svoj balkon. A sadnju koja odgovara vanjskim uvjetima, bilo na suncu ili u punoj sjeni, lako je pronaći jer postoji biljka za svaki položaj.

Stoga, ako ste ove sezone u potrazi za biljkama koji će vaš balkon ili terasu zakloniti od pogleda i pružiti im željenu privatnost i skrovitost, ovo su neke od najbolji biljaka koje će vam pomoći transformirati vaš vanjski prostor.

Kombinacije biljaka koje treba izbjegavati Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Zvjezdasti jasmin

Popularan zbog svojih mirisnih bijelih zvjezdastih cvjetova, zvjezdasti jasmin vrlo je prikladan za uzgoj na balkonu. Zvjezdasti jasmin može pretvoriti bilo koju rešetku, trijem, balkon ili zid u dojmljiv cvjetni prikaz. Ova biljka penjačica ima sezonu rasta koja traje gotovo cijelu godinu sa zimzelenim lišće. Raste u blagim i toplim regijama, potrebna joj je minimalna njega nakon što se ustali, ali će zahtijevati povremeno obrezivanje.

Zvjezdasti jasmin preferira sunčan položaj, ali podnosi i djelomičnu sjenu. Koristite što veću posudu, primjerenu veličini biljke i vašem balkonu. Tijekom prve godine nakon sadnje koristite uže da usmjerite i kontrolirate rast biljka. Nakon što ste zadovoljni oblikom, i postignutom idealnom zaštitom vaših balkonskih ograda, samo ćete morati povremeno obrezivati biljku tijekom vegetacijske sezone.

Ukrasne trave

Kovilje ili ukrasne trave čini veliki biljni rod iz porodice trava, kojemu pripada preko 200 vrsta trajnica i grmova, a predstavlja atraktivan i ukrasni dodatak vrtu. Mnoge autohtone trave, poput iglice ili stipe, su izdržljive i svestrane te predstavljaju odličan dodatak ljetnim suhim vrtovima. Ukrasne trave lako se održavaju, uživaju u djelomičnoj sjeni ili na sunčanim mjestima, a istovremeno pružaju atraktivan zaklon, pomažući u stvaranju privatnog i zaštićenog prostora.

Verbena

Verbena je popularna trajnica s visokim cvjetnim stabljikama koje variraju u visini od jednog do gotovo dva metra. Svijetli ljubičasti cvjetovi niču tijekom proljeća i ljeta i često se smatraju jednom od najpopularnijih biljaka za oprašivače. Jedna vrsta vrbene, Verbena bonariensis, proizvodi , na primjer, veliki broj ljubičastih cvjetova na visokim stabljikama koje su bogate peludom i nektarom.

Kada je riječ o načinu uzgoja verbene, većina vrsta zahtijeva puno sunca, preferirajući šest ili više sati izravnog sunca, što ne bi trebao biti problem ako se uzgaja na balkonu. Srećom, kada se uzgajaju na balkonu, trajnice verbene mogu preživjeti zimu i u hladnijim zonama, pogotovo ako se uzgajaju uz zgradu ili prozor, jer se tako stvara zaštićena mikroklima.

Gaura

Gaura su cvjetne višegodišnje biljke porijeklom iz Sjeverne Amerike, mogu doseći visinu od metar i pol što ih čini idealnim biljkama za zaštitu privatnosti na balkonu. Mnoštvo bijelih i ružičastih cvjetova cvate na ovoj grmolikoj trajnici tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, a mnogi vrtlari često uspoređuju izgled s lepršanjem leptira, osobito kada se biljka kreće na povjetarcu. Ova biljka izuzetno je tolerantna na hladne i vlažne zime, ali najbolje raste na sunčanim mjestima gdje će cvjetati veći dio vegetacijske sezone.

Japanska božikovina

Dobra je ideja posaditi neke od najboljih zimzelenih grmova i drveća koji se mogu uzgajati u posudama na malim prostorima. Ako to učinite na balkonu time ćete osigurat lijep izgled vanjskog prostora tijekom cijele godine, a dodavanje zelenila u zimskim mjesecima a istovremeno služi kao paravan i zaštita od pogleda.

Japanska božikovina idealna je biljka za postizanje privatnosti na balkonu jer tamnozeleno lišće može stvoriti bujni, zimzeleni zaslon kada se uzgaja u posudama. Uz to grm božikovine poznat je po svojoj prilagodljivosti i sposobnosti da izdrži urbane uvjete, uključujući onečišćenje, što ga čini savršenim izborom za balkone u gradovima.

Kalifornijski jorgovan

Za one koji traže cvjetne grmove koji rastu na punom suncu, kalifornijski jorgovani odličan su izbor, a poznati su kao biljke koje mogu podnijeti vrućinu. Uspijeva u toplijim krajevima ako se posadi u posudu koja se nalazi na zaštićenom, sunčanom mjestu na balkonu. Ako živite u hladnijoj zoni, najbolje je izbjegavati sadnju kalifornijskog jorgovana na balkonu jer ovaj grm ne voli hladnoću. Ljubičasto-plavi cvjetovi ostaju na biljci veći dio vegetacijske sezone, a u toplijim zonama biljka će rasti kao zimzelena.