IKONE DIGITALNE ZABAVE

Ove videoigre ušle su u Kuću slavnih videoigara

14.05.2024 u 08:47

Bionic
Reading

Lista novih naslova uvrštenih u svjetsku Kuću slavnih videoigara uključuje Myst, SimCity i Ultimu

Kuća slavnih videoigara uvela je u četvrtak u svoju 10. skupinu počasnih dobitnika klasike kao što su Asteroid, Myst, Resident Evil, SimCity i Ultima, te im tako odala priznanje za njihov utjecaj na industriju videoigara i popularnu kulturu, piše CBS News.

Te su igre, navodi se, 'unaprijedile tehnologiju svojim razvojem' te 'povećale interes različitih dobnih i interesnih skupina igrača za videoigre'. Kuća slavnih prepoznaje elektroničke igre svih vrsta - arkada (automata na kovanice), igre za konzole, računala i mobilne igre, među ostalim.

Klasu 2024. odabrali su stručnjaci, a u konkurenciji je bilo 12 finalista, uključujući Elite, Guitar Hero, Metroid, Neopets, Tokimeki Memorial, Tony Hawk's Pro Skater i You Don't Know Jack.

Asteroids

Čast za Atarijev Asteroids dolazi 45 godina nakon njegovog debija 1979. u arkadama, gdje je bila Atarijeva najprodavanija igra na kovanice. Sjajna grafika i zvučni efekti igre prešli su iz više od 70.000 arkadnih jedinica u milijune dnevnih soba kada je kućna verzija postala dostupna na Atariju 2600.

Ultima

Sljedeći debitant bio je Ultima, ne nužno uvriježeno ime, ali vrlo važan naslov za razvoj žanra igranja uloga (RPG) na računalima, rekao je direktor digitalne zaštite Andrew Borman u priopćenju za javnost.

Dizajniran od strane Richarda Garriotta i objavljen 1981., Ultima: The First Age of Darkness inspirirao je osam nastavaka i zaslužan je za nadahnuće kasnijih igranja uloga kao što su Dragon Quest i Final Fantasy.

'RPG igre pomogle su mi da istražim tko sam i tko želim biti. U posljednje vrijeme igram neke sa svojom kćeri i bilo je lijepo razgovarati s njom o tome kako naši likovi i naši postupci utječu na igru i ostale likove', rekao je Borman za CBC.

SimCity

SimCity, inspiriran urbanim dizajnom, izdao je Maxis 1989. godine. Igra je pronašla publiku među odraslima, kao i djecom koja su želela izgraditi grad i boriti se s njegovim problemima. Među nastavcima i ograncima koje je nadahnuo bio je The Sims koji je primljen u Kuću slavnih videoigara 2016. godine.

Myst

Avanturistička igra Myst prodana je u više od šest milijuna primjeraka, što je čini najprodavanijom računalnom igrom 1990-ih. Izdanje Broderbunda iz 1993. koristilo je ranu CD-ROM tehnologiju i omogućilo razinu uživljavanja igrača koja do tada nije bila dostupna u računalnim igrama, piše u službenoj objavi.

Resident Evil

Posljednji počasni dobitnik, Resident Evil, sadržavao je 'dijaloge iz B-filma, zadivljujući gameplay i jezivu neizvjesnost' koji su doprinijeli popularizaciji žanra 'survival horora', nakon što je 1996. Capcom izdao 'ozbiljniju' zabavu za starije tinejdžere i odrasle.

Stvorio ga je redatelj igre Shinji Mikami, a također je inspirirao akcijski horor filmski serijal koji je do 2022. zaradio više od 1,2 milijarde američkih dolara, prema Kući slavnih.

Kako igre dospiju u Kuću slavnih?

The Strong je 'kuću slavnih' za videoigre osnovao 2015. Prva skupina primljenih uključivala je Doom, Pac-Man, Pong, Super Mario Bros., Tetris i World of Warcraft. Svatko može nominirati igru u Kuću slavnih. Članovi međunarodnog savjetodavnog odbora za odabir potom predaju svoja tri najbolja izbora s popisa finalista. Fanovi su također pozvani na glasanje putem interneta.

Posjetitelji muzeja mogu pregledati izloške s informacijama o prošlim indukcijama - s mnogima od njih koji se također mogu igrati.