SPORNI SASTANAK

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture demantira navode taksista

18.03.2021 u 08:53

Bionic
Reading

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture demantiralo je jučerašnje navode predstavnika Hrvatske obrtničke komore i predstavnika pojedinih udruženja autotaksi prijevoznika. Zahtjev za ispravak objavljene informacije prenosimo u cijelosti.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture najoštrije odbacuje netočne i štetne navode iznesene u članku „Taksisti uputili Saboru amandmane na nacrt zakona“, objavljenom 17. ožujka 2021. godine na Vašem internetskom portalu Tportal.hr (https://www.tportal.hr/biznis/clanak/hok-ova-sekcija-taksista-uputila-saboru-amandmane-na-nacrt-zakona-20210317).

U cijelosti su neistinite tvrdnje predstavnika Hrvatske obrtničke komore te predstavnika pojedinih udruženja autotaksi prijevoznika da su predstavnici Ministarstva “lagali”, “priznali da su izazvali kaos” ili “prevarili” sudionike sastanka spomenutog u predmetnom članku. Takve tvrdnje ocjenjujemo zlonamjernima i podmetačkima.

Važno je naglasiti kako su predstavnici autotaksi prijevoznika na sastanak došli sa šest zahtjeva, od kojih su dva u cijelosti uvažena, te će po provedenim izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu jedinice lokalne samouprave voditi registar izdanih dozvola taksi prijevoznicima, a taksisti s više od pet godina iskustva bit će oslobođeni obveze polaganja ispita o stručnoj osposobljenosti. Također, izmjene ZPCP-a donose i skuplje lokalne dozvole za prijevoznike s više autotaksi vozila, što će izjednačiti tržišne uvjete i povećati prihode lokalnih samouprava, a što je u skladu sa zahtjevima predstavnika autotaksi prijevoznika.

Kako predstavnici autotaksi prijevoznika iznose u medijima i dodatne zahtjeve, koji su također spomenuti na sastanku, Ministarstvo mora naglasiti kako uvođenje posebnih registarskih oznaka za taksi vozila spada u djelokrug Ministarstva unutarnjih poslova i Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Kako smo naglasili na spomenutom sastanku, spremni smo podržati takvu inicijativu autotaksi udruženja.

Reforma autotaksi prijevoza iz 2018. godine, provedena u sklopu širih promjena u području prijevoza u cestovnom prometu, uskladila je hrvatsko zakonodavstvo s onim Europske unije, poboljšala kvalitetu usluge i snizila cijenu usluge za krajnjeg korisnika te višestruko povećala broj radnih mjesta u autotaksi prijevozu.

Ovim putem ujedno odbijamo paušalne i neutemeljene navode prema kojima je reforma autotaksi prijevoza nanijela štetu državnom proračunu, pogotovo što Ministarstvo financija nikad nije objavilo takvu procjenu ili zaključak.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i dalje je spremno na zajedničku suradnju sa svim dionicima na daljnjem poboljšanju autotaksi prijevoza u Republici Hrvatskoj. Istodobno, Ministarstvo se protivi pokušajima manipulacije i pritiska kojima se želi smanjiti dostupnost autotaksi usluge, podići barijere poduzetnicima za ulazak na autotaksi tržište ili umjetnim ograničavanjem ponude povećati cijene za korisnike usluga.