Summit ekonomskih lidera

Peruško: Pad broja stanovnika najveći je problem u regiji, jedino brzo rješenje je useljavanje

01.12.2021 u 16:28

Bionic
Reading

Pad stanovništva najveći je problem u široj regiji, rekao je Fabris Peruško, izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, te upozorio da stopa pada stanovništva ne zabrinjava samo smanjenje tržišta, već i zato što stvara makroekonomske probleme za zemlje u kojima je Fortenova grupa prisutna

Peruško je na Summitu ekonomskih lidera - CEO Summit u Beogradu ocijenio da se taj jaz definitivno neće moći nadoknaditi prirodnim priraštajem, te da jedino "brzo" rješenje vidi u useljavanju.

Fortenova grupa, koja je 1. travnja 2019. preuzela poslovanje hrvatske Agrokor koncerna, koju je činilo 159 tvrtki, danas ima više od 50.000 zaposlenih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Mađarskoj.

„Kao regija, u sljedećih 10 godina moramo učiniti da ljudi prepoznaju ovaj dio svijeta kao regiju u kojoj se može ostvariti budućnost, a primjer uspješnih kompanija u Hrvatskoj su Rimac ili Infobip – pokažite da se ovdje može pokrenuti posao i generirati rast. globalni potencijal”, rekao je Peruško.

Smatra da ima prostora za zaustavljanje iseljavanja.

"Razlika u plaćama između tradicionalnih zemalja u koje odavde idete je sve manja i manja, a uz pomoć novih tehnologija praktički postaje nebitno gdje ste, jer posao možete raditi gdje god da ste", rekao je Peruško.

Summitu ekonomskih lidera - CEO Summit Beograd prisustvuje oko 450 sudionika i predstavnika tvrtki i financijskih institucija iz Srbije, regiona i Europe, koji prate prezentacije uživo u hotelu Hyatt ili putem interneta.