postignuta nagodba

Philips mora platiti 1,1 milijardu dolara odštete zbog spornih respiratora

30.04.2024 u 07:28

Bionic
Reading

Philips je priopćio da je postigao nagodbu tešku 1,1 milijardu dolara u tužbi u SAD-u zbog potencijalno neispravnih respiratora. Time je stavljena točka na štetnu epizodu za tvrtku, a koja je naštetila njezinim financijama i ugledu

Naime prije tri godine je utvrđeno da se pjena ugrađena u aparate za disanje, koji se koriste za liječenje apneje za vrijeme spavanja i drugih poremećaja, može razgraditi, ispuštajući potencijalno toksične tvari u maske koje nose pacijenti.

Philips je rekao da ne 'priznaje nikakvu grešku ili odgovornost ili da su bilo kakve ozljede uzrokovane' uređajima. Nagodba je bila puno niža nego što su mnogi analitičari očekivali (oko 4,5 milijardi dolara), a cijena dionice tvrtke porasla je za više od 40 posto nakon objave.

Respiratore je proizvela američka podružnica tvrtke Philips Respironics. Korisnici su se navodno žalili na crne čestice i prašinu unutar njihovih maski. Više od pet milijuna respiratora u konačnici je povučeno diljem svijeta. U siječnju ove godine američka Uprava za hranu i lijekove objavila je da je zaprimila 116.000 prijava, a 561 smrtni slučaj povezan je s tim uređajima.

Afera je dovela do odlaska glavnog izvršnog direktora kompanije Fransa van Houtena 2022. Ranije ovog mjeseca Philips Respironics postigao je sporazum s ministarstvom pravosuđa na američkom sudu, prema kojem će se u sljedećih pet godina suočiti s redovitim inspekcijama svojih objekata u SAD-u.

Američke vlasti su obavezale Philips i na to da ne može prodavati respiratore dok ne popravi ili zamijeni postojeće uređaje.

Odvjetnici koji su pokrenuli slučaj u ime žrtava rekli su za BBC da su 'zadovoljni' time što su postigli rješenje.