'Post-COVID19 Cities & Beyond'

Kako će izgledati život u gradovima nakon završetka pandemije?

09.12.2021 u 18:19

Bionic
Reading

Na nedavno održanim Danima Orisa organizirane su i zanimljive panel rasprave posvećene budućnosti naših gradova

Pandemija koronavirusa 'protresla' je čitav svijet i baš sve njegove sektore, a jedna od velikih tema je i život u gradovima uz virus na koji ćemo se, očito, morati naviknuti. Post-covid život u gradovima stalna je tema akademskih i stručnih razgovora, o tome ne prestaju pisati znanstvenici i stručnjaci, a njome se bave i djelatnici u javnome sektoru, odnosno oni koji kreiraju javne politike.

Nedavno održana panel diskusija - koja je bila dio programa arhitektonskog Festivala Dani Orisa 21, održanog 20. i 21. studenoga 2021. godine - bavila se upravo stanjem u gradovima nakon otkrića virusa, a sudjelovali su arhitekti Julian Agyeman sa Sveučilišta Tufts u Bostonu, zatim Edward Glaeser sa Sveučilišta Harvard i Cambridge te Tigran Haas s KTH Kraljevskog tehnološkog instituta u Švedskoj, koji je ujedno bio i moderator panela.

Zanimljiva panel rasprava stručnjaka razmotrila je neke od učinaka pandemije COVID-19 i povezanih gospodarskih, kulturnih, društvenih, povijesnih i političkih posljedica na gradove kao mjesta urbanog života. Rasprava se zadržala i na pitanjima utjecaja pandemije na život i rad u različitim urbanim društveno-geografskim sredinama. Promišljalo se i o društvenim promjenama koje je izazvala pandemija, potpomognuta lockdownovima, kao i o promjenama unutar sustava gradova, posebice s obzirom na stanovanje, koje je bilo stanoviti problem i prije pandemije koronavirusa. Velika tema panela bila je i nejednakost u gradovima, koju je pandemija koronavirusa dodatno produbila.

Na koji način će gradovi preživjeti koronavirus i koje su lekcije izvučene? Je li pandemija razotkrila nedostatke u kvaliteti upravljanja i razmjeru nejednakosti unutar naših gradova? Ako jest, kako ćemo razriješiti nove (stare) izazove, od kojih su mnogi s pandemijom potencirani? Što je sa stanovanjem, javnim prijevozom, javnim prostorima i njihovim upravljanjem? Kako bi se sve to moglo promijeniti nakon pandemije?

Radno okruženje, među mnogim obrascima svakodnevnog života također je, čini se, trajno promijenjeno. Što gradovi mogu učiniti kako bi odgovorili na sve te izazove? Mogu li gradovi nakon pandemije covid-19 potaknuti novi model rasta koji naglašava inkluzivnost, održivost i bolje ekonomske prilike? Može li se vratiti povjerenje u javnozdravstvene politike?

Navedena su samo neka od pitanja koje je tematizirao panel, kojega prenosimo u nastavku:

Post-COVID19 Cities & Beyond (Moderator: Tigran Haas) Izvor: Društvene mreže