BLISTALA NA BALU

Nicole Kidman poput princeze iz bajke: Sve je oduševila pojavivši se u kultnoj haljini

07.05.2024 u 13:03

  • +2

Nicole Kidman

Izvor: Profimedia / Autor: DOUG PETERS / PA IMAGES / DNPHOTOGRAPHY/ABACA / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Bionic
Reading

Nakon što je dobila po mnogima najveće priznanje u američkoj kinematografiji, slavna oskarovka malo koga je ostavila ravnodušnim u kultnoj haljini najpoznatijeg španjolskog dizajnera Cristobala Balenciage, a koju je modna kuća ponovno kreirala samo za ovu prigodu

Ovogodišnje izdanje glamuroznog bala Met Gala održano je u čast izložbe 'Sleeping Beauties: Reawakening Fashion'. Njezin cilj je vraćanje u život povijesnih odjevnih predmeta - od kojih su mnogi previše osjetljivi da bi se ponovno nosili - kroz niz osjetilnih iskustava.

S obzirom na navedeno, bilo je za očekivati da će izložbu i zadani dress code bala naslova 'The Garden of Time' brojne zvijezde iskoristiti za oživljavanje arhivskih komada renomiranih modnih kuća.

met gala

Pogledajte spektakularne haljine s najglamuroznije modne zabave u godini

Pogledaj galeriju

Ipak, malo ih je taj modni zadatak ispunilo sa istom promišljenošću i teatralnošću poput Nicole Kidman, koja se na stubištu muzeja Metropolitan u New Yorku pojavila u kultnoj haljini dizajnera Cristobala Balenciage iz 50-ih.

Originalnu haljinu nosila je Dorian Leigh, koja se nedvojbeno smatra jednim od prvih supermodela, a njezina plesačka poza na fotografija Richarda Avedona za magazin Harper’s Bazaar odražavala je Balenciaginu inspiraciju za haljinu, koju je pronašao u punim suknjama s volanima koje su nosile plesačice flamenka u njegovoj rodnoj Španjolskoj.

I originalna haljina i njezina nova verzija, koju je za Kidman kreirao Gruzijac Demna Gvasalia, stvorena je od svilenog satena istaknutog preko duge lepršave suknje u crnoj boji koja imitira perje.

Rekreacija kultne haljine španjolskog modnog vizionara uključivala je nevjerojatnih 800 sati ručnog vezenja, s pedantnim nanošenjem 3000 pera koristeći 150 metara svilene organze—svako je ručno izrezano, presavijeno, naborano i na kraju ručno izlizano. Povrh toga, potrošeno je još 400 sati rada u ateljeu kako bi se izvorni izgled dva odvojena komada pretvorio u večernju haljinu.

Kako je otkrila Kidman, ona i njezin stilist Jason Bolden željeli su osigurati da izgled za novo izdanje Met Gale bude puno više od pukog odavanja počasti modnoj ostavštini španjolskog dizajnera.

Dok se Kidman penjala stepenicama, zauzimajući dobitnu pozu kako bi naglasila dramatičnu prednju stranu haljine, njezin izgled dočarao je Trnoružicu, što je, kako je otkrila, i bila njezina namjera.