gostovanje u rtl direktu

'Ako Baby Lasagna pobijedi, to će biti euforija kao kad je Ivanišević osvojio Wimbledon'

07.05.2024 u 09:41

Bionic
Reading

Večeras je prvo polufinale Eurosonga te ćemo vidjeti nastup našeg predstavnika Marka Purišića, što iščekuje cijela Hrvatska. Sudeći po kladionicama, zasjeo na prvo mjesto i ne miče se, a ima li zaista priliku osvojiti Eurosong i tko bi nam mogao poremetiti planove, u gostovanju za RTL Direkt analizirali su kritičari Bojan Mušćet i Bojan Stilin, izvršni urednik i komentator tportala

Na pitanje Mojmire Pastorčić stiže li nova pobjeda Hrvatske i Baby Lasagne, Bojan Stilin smatra 'da nam SIM kartice neće trebati'. 'On je narastao s 24 na 28 posto u zadnja tri dana. Imamo samo televoting u polufinalu, znači finale je osigurano', kazao je.

Bojan Mušćet rekao je da su 'kladionice uglavnom prilično precizan pokazatelj pobjednika' i da 'vjeruje da neće biti razočarenja'. Prisjetili su se 1989. godine i je li bilo euforije nakon pobjede Rive.

'Bila je euforija iako Riva nije tad pobijedila za Hrvatsku, već za Jugoslaviju, pa je euforija bila još veća. Nitko nije mogao vjerovati da bi uopće Jugoslavija mogla pobijediti iako su četvrto mjesto imali Novi fosili i Danijel. Ali da ćemo pobijediti, to je bilo ravno potpunom čudu. Ali kakva bi to tek priča luda i nevjerojatna bila da taj dečko, koji je bio rezerva na Dori, sad pobijedi na Eurosongu, netko doslovno s klupe. Netko tko je bio do jučer anoniman da donese takav uspjeh', naglasio je Mušćet.

Namirnice koje snižavaju visoki tlak Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević/tportal

Stilin kaže da 'ljudi vole te priče'. 'Ne da je krenuo od nule, nego je krenuo iz minusa, s rezervne klupe - da nije odustala Zsa Zsa, tko zna šta bi bilo', kazao je. 'Pobijedi li, to će biti vjerojatno euforija kao kad je Goran Ivanišević s wildcardom pobijedio na Wimbledonu', poručio je Mušćet. Osvrnuli su se i na praćenje svega što se sada događa oko umaškog glazbenika i njegove pjesme 'Rim Tim Tagi Dim'.

'Sve je odlično i sve je puno bolje nego na Dori, kao da su već imali nešto u rukavu, ali su se razvijali i razvijali i nabildali', kaže Stilin, a Mušćet je istaknuo da su 'oni jako vješto iskoristili sve ono što se treba iskoristiti'. 'To su društvene mreže prije svega. Napravili su sjajan marketing, napravili su sjajnu promidžbu i mislim da danas nema nekoga u Europi tko prati glazbu, a da ne zna za Baby Lasagnu. Zanimljiv mi je taj fenomen koji se dogodio. On se svima sviđa, i mladima, i starima, i Plenkoviću, i Penavi, i Miri Škori, i Aleksandru Dragašu, i Kseniji Urličić. Nema kome se ne sviđa. Stvarno je rijedak fenomen da postoji netko tko je toliko autentičan i zanimljiv baš svima', naglasio je.

EUFORIJA RASTE

Baby Lasagna stao na pozornicu Eurosonga: Pogledajte prizore s probe

Pogledaj galeriju

Stilin je rekao da 'Hrvati uvijek traže faktor ujedinjenja'. 'To je tako, ali ovdje se vidi da je organski nastao. Tu je cijela njegova obitelj, njegovi prijatelji, društvo iz škole pleše na tim nastupima. To je kao da sad vi i ja sa svojom ekipom iz škole napravimo nešto svjetski. Svi vole takve pobjednike. Ali je zapravo dosta rijetko da smo baš svi za jednoga. To se dogodilo kad je bilo Svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji', objasnio je.

Mušćet je dodao da je to prilična rijetkost. 'Međutim činjenica je da smo mi voljeli neke naše izvođače i navijali smo za njih. Ali tada smo imali puno bolje plasmane na Eurosongu. Zadnjih godina to se nije dogodilo, a ovoga puta mislim da je Hrvatska ujedinjena', istaknuo je.

  • +18
Baby Lasagna sa svojim timom odlazi iz hotela na probu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'I još to da dugo godina nismo ništa napravili na Eurosongu, a sada kao da imaš neku bocu kojoj treba odčepiti čep i pustiti euforiju van. Netko treba početi pisati knjigu 'Kako je Baby Lasagna ujedinio Hrvatsku'', napomenuo je Stilin.

'On je jedini koji je napisao svoju pjesmu u konkurenciji i mislim će se to cijeniti kod žirija. Zapravo je nevjerojatno da je od svih zemalja samo on taj. Idemo sada o tome tko bi nam mogao uništiti, upropastiti ovaj stoljetni hrvatski san. Dosta dobro kotira i taj Švicarac Nemo. On je nebinarna osoba koja u toj pjesmi pjeva o svojoj tranziciji. To je dosta dobro pogođeno za ovu publiku Eurosonga', tvrdi Mušćet.

S BENDOM MANNTRA

Kopali smo po fotkama iz prošlosti i iznenadili se - Baby Lasagna već je nastupao na Dori

Pogledaj galeriju

Stilin je istaknuo da je 'od početka do kraja to dobar paket'. 'Lijep je spot, on sve to fino pjeva. Ima i Irkinja koja se isto izjašnjava samo s tri zamjenice. Tu je i Olly Alexander, koji predstavlja Britaniju, on je britanska gej ikona. Znači, dosta se to nosi moderno, progresivno. Sve više toga ima na Eurosongu i dobro prolazi. Baby Lasagna je ono kao relikt starog svijeta', kazao je Stilin.

Izvor: Društvene mreže / Autor: HRT / Dora