ŽIVOT PREPUN SKANDALA

Preminuo posljednji nasljednik talijanskog prijestolja, osramoćeni i kontroverzni Vittorio Emanuele

03.02.2024 u 17:40

Bionic
Reading

Vittorio Emanuele od Savoje, sin posljednjeg talijanskog kralja Umberta II, preminuo je u 86. godini

Princ je preminuo u subotu u Ženevi, a u Švicarskoj je živio od svoje devete godine, otkad je njegova obitelj protjerana iz Italije. Vittorio Emanuele rođen je 12. veljače 1937. u Napulju, a otac mu je bio Umberto, princ od Pijemonta, koji će kasnije nakratko postati Umberto II., a majka belgijska princeza Marie-José.

Umberto je vladao Italijom samo 34 dana nakon što je njegov otac, kralj Vittorio Emanuele III, abdicirao u pokušaju da spasi monarhiju koja je bila diskreditirana zbog njegove podrške fašističkom režimu Benita Mussolinija tijekom Drugog svjetskog rata.

Kad su Talijani 1946. izglasali ukidanje monarhije, Vittorio Emanuele i njegova obitelj morali su otići u egzil. Članak Ustava nove Talijanske Republike sprječavao je prethodne kraljeve iz kuće Savoja, njihove supruge i muške potomke obitelji da uđu na talijansko tlo. Zabrana je ukinuta tek 2002., a potezi da se kraljevski ostaci vrate u Italiju započeli su 2011.

Vittorio Emanuele i njegov sin, Emanuele Filiberto, trijumfalno su se vratili u Italiju u posjet 2002., nakon što je zabrana ukinuta, a nakon negodovanja javnosti odustali su od zahtjeva za odštetom od 260 milijuna eura za progon njihove obitelji i povrat zaplijenjene imovine.

Vittorio Emanuele je tek 20025. uputio službenu ispriku talijanskom židovskom stanovništvu, izjavivši da je savojska kraljevska obitelj pogriješila što je 1938. potpisala rasne zakone.

Privatni život Vittorija Emanuelea bio je obilježen nizom pravosudnih problema. Sud u Parizu oslobodio ga je 1999. optužbi za ubojstvo iz nehaja nakon 13-godišnje pravne bitke. Bio je optužen da je pucao iz puške sa svoje jahte dok je bila usidrena uz Korziku, smrtno ranivši njemačkog turista koji je spavao u obližnjem plovilu.

Kontroverzni slučaj inspirirao je Netflixovu dokumentarac 'Kralj koji nikad nije bio', koji je režirala pripadnica talijanske aristokracije i članica monegaške kraljevske obitelji Beatrice Borromeo.

Osim toga princ je bio uhićen 2006. godine u sklopu istrage u južnotalijanskom gradu Potenzi pod optužbom za reketarenje i umiješanost u prostituciju, a nakon suđenja je oslobođen.

Vittorio Emanuele je iza sebe ostavio suprugu Marinu Ricolfi Doriju i sina jedinca Emanuelea Filiberta, koji sada postaje nasljednik obitelji Savoj.