TRAJALO JEDNU GODINU

Čeka li nas raskol u Formuli 1? Svim silama to su željeli progurati, ali revolucionarnoj inovaciji sprema se – propast!

20.01.2022 u 09:01

Bionic
Reading

Formula 1 je u problemima te bi se lako moglo dogoditi da ove sezone nećemo gledati sprint utrke koje su uvedene prošlo prvenstvo

Prošle godine bile su tri sprint utrke, a u 2022. čelnici Formule 1 namjeravali su povećati njihov broj dvostruko – na šest. No sve bi moglo propasti zbog pohlepe pojedinih momčadi.

Naime, zadnje prvenstvo timovi su dobili malo slobode kada je u pitanju ograničenje proračuna uz dodatak od 150.000 dolara po sprint utrci te još 100.000 dolara ukoliko se bolid ošteti u nesreći.

Šefovi Formule 1 sada nude slično, pola milijuna dolara po momčadi za prvih pet natjecanja uz dodatnih 150.000 dolara za svaku sprint utrku iznad toga. To nije dobro prošlo kod pojedinih momčadi koje tek trebaju glasati za sprinterske utrke te ih tako mogu ukinuti.

Prema pravilima sve promjene u tekućoj sezoni moraju proći s 28 glasova od mogućih 30 – 10 glasova dolazi iz Formule, 10 od FIA-e, a ostalih 10 su glasovi iz deset momčadi. Dakle, uz 20 sigurnih glasova od čelnika auto-moto sporta jasno je da spašavanje sprinterskih utrka mora glasovati i najmanje osam od deset momčadi.

Izvršni direktor McLarena Zak Brown ne vjeruje da je to moguće, jer zahtjevi nekih timova su nevjerojatni i žele značajnije povećati gornju granicu troškova.

'Svi imamo isti izazov. Ako slučajno imate više incidenata, to je isti problem koji svi imamo. A za mene je to dio sporta. To je suočavanje s izazovima, a ne samo da to rješavamo tako što ćemo izvaditi svoju čekovnu knjižicu', pričao je Brown te otkrio koliko daleko ide pohlepa.

'Jedan tim je posebno želio povećanje proračuna od 5 milijuna dolara, što je bilo smiješno i iza toga nije bilo racionalnih činjenica.'

Izvršni direktor McLarena kaže da bi možda bilo najbolje da Formula 1 uzvrati odustajanjem od sprinterskih utrka za 2022.

'Ne bih želio da dođemo u situaciju da glasamo.'