POSLJEDNJE ČETVRTFINALE

Island sprema novu senzaciju! Želi izbaciti i Francusku

03.07.2016 u 10:07

Bionic
Reading

Tri polufinalista se već znaju, a Wales je potvrdio da su iznenađenja moguća. Večeras se od 21 sat igra posljednji četvrfinalni ogled, a u St. Denisu Islanđani prijete novom senzacijom protiv domaćina Francuza

Domaćini Francuzi ne shvaćaju neozbiljno najveću senzaciju prvenstva, tim prije jer dosad nisu bili uvjerljivi kako su se nadali, dok Islanđani igraju kao u transu, imaju sjajne kombinacije u prekidima, svima su dosad dali barem gol i rasterećeni imperativa mogu loviti iznenađenje u Parizu

Pobjednik utakmice na Stade de Franceu u polufinalu će za suparnika imati Njemačku, koja je u subotu boljim izvođenjem jedanaesteraca eliminirala Italiju.

Francuska je nakon sigurnog prolaska skupine, u osmini finala igrala s Irskom, te pretrpjela dosta straha nakon što je već u 2. minuti primila gol iz kaznenog udarca, ali u drugom poluvremenu sve je sjelo na svoje mjesto. U 57. i 61. minuti napadač Antoine Griezmann je dvaput matirao irskog vratara i popločao put u četvrtfinale.

U njemu je za Francuze ipak posve neočekivani suparnik jer je bilo mnogo realnije da će igrati s Englezima, ali nema u današnjem nogometu više izrazitih favorita i kao nikad prije zaista je sve moguće.

Stoga francuski izbornik Didier Deschamps u startu upozorava da Islanđane više nitko ne smije podcijeniti jer su izuzetno dobro posloženi i vođeni, te rasterećeni imperativa igraju kao u transu sa specijalnošću ubacivanja iz auta kao što je nekad radio Englez Rory Delap u Premiershipu.

Nitko kao Island nije napravio toliko taktičkih iznenađenja za suparnike i pokazao toliko uigranih situacija iz prekida, te njihov trenerski dvojac Lagerbäck - Hallgrimsson zaslužuje sve čestitke i respekt konkurenata.

'Reprezentacija Islanda nije slučajno u četvrtfinalu, već zaslužuju biti tu jer imaju kvalitetu. Aute bacaju 35 ili 40 metara kao da su slobodni udarci za njih, ali i u otvorenoj igri oni su u stanju igrati po podu. Island je zaslužio pobijediti Englesku i oni su do toga došli kroz kvalitetu njihove igre. Imaju vrlo snažne igrače, ali i Gudmundssona, Bjarnasona i Sigurdssona, koji su tehnički vrlo nadareni. Također, njihova dva napadača znaju napraviti pritisak', pojašnjava francuski izbornik Didier Deschamps, a zbog kartona u ovom dvoboju nemaju pravo nastupa stoper Rami i zadnji vezni Kante.

Dvoznak.com

Adresa za pametno klađenje. Najave svih današnjih utakmica pročitajte OVDJE


Iskusniji Eliaquim Mangala iz Manchester Cityja ili mlađi novi branič Barcelone Samuel Umtiti bit će na mjestu stopera uz Koscielnog, dok bi Cabaye iz Crystal Palacea trebao zamijeniti Kantea u sredini terena u predviđenom rasporedu 4-3-3.

Ostalih devet igrača trebali bi biti isti kao u većini utakmica na turniru predvođeni trojcem u napadu Griezmann - Giroud - Payet, iako je Deschamps pred novinarima tajio sastav i davao dvosmislene odgovore, pogotovo kada je u pitanju stopersko mjesto.

'Sve momčadi su dobro organizirane i postoje dobri igrači u svima njima, a onaj koji se ne drži organizacije na terenu može imati problema. Mi smo svjesni da pojedinac malo znači bez kolektiva i zato moramo dobro funkcionirati na terenu otpočetka jer ako dobro počnemo, mnogo su veće šanse da ćemo dobro i završiti dvoboj s Islandom', smatra francuski strateg, koji je svjestan da njegova reprezentacija nije još pružila svoju najbolju igru, odnosno ono što se najavljivalo i očekivalo od nje na turniru na kojem je domaćin. No, tko osim 'luzera' mari za dojam, kada je rezultat jedini bitan i važan.

'Uvijek je zadovoljstvo doći na Saint Denis gdje igramo većinu svojih utakmica, ali nećemo domaći teren smatrati ključnom prednošću. Moramo biti agresivni i znati se prilagoditi događajima na terenu, što je često i stanje uma. Imamo samopouzdanje, vjerujem da ćemo se nametnuti igrom i u konačnici pobijediti, a od igrača nisam tražio da vježbaju jedanaesterce, ali mogli su to sami napraviti, ako su željeli', otkrio je izbornik Deschamps, uz dodatak da se ne boji visine Islanđana jer njegovi igrači znaju dobivati duele i u zraku.

Francuska je u povijesti 11 puta igrala protiv Islanda i nikada nije doživjela poraz, dok su Islanđani uspjeli samo triput ostati neporaženi. Posljednji dvoboj igrali su 2012. i završilo je 3:2 za Francuze, koji bi poraz u ovom polufinalu proglasili nacionalnom tragedijom.

Island je definitivno jedno od najugodnijih iznenađenja Europskog prvenstva i definitivno se može reći da su igrači koje vode Lagerback i Hallgrimsson apsolutni heroji male otočne države koja posljednjih tjedana živi za nogomet.

Island je u svim dosadašnjim utakmicama primio po jedan pogodak, no još je važnije da su na početku grupne faze i oni postigli po gol Portugalu i Mađarskoj, da bi kasnije postigli po dva gola favoriziranim momčadima Austrije i Engleske. Već u 4. minuti osmine finala Engleska je povela golom Rooneya s bijele točke, no Islandu je za potpuni rezultatski preokret trebalo samo 15 minuta. Sigurdsson i Sigthorsson uspjeli su zatresti Hartovu mrežu, a velikom požrtvovnošću i borbenošću uspjeli su do kraja susreta sačuvati svoju mrežu za veliko slavlje i povijesni uspjeh nogometne reprezentacije.

Sjajni švedski strateg i taktičar Lars Lagerbäck vjeruje da Island može iznenaditi i Francusku:

'Teško je reći je li ovo najveća utakmica u kojoj sam bio uključen jer kada se nalaziš na velikom turniru onda si u balonu. Svaka sljedeća utakmica je uvijek najvažnija. Naravno da kada uđeš u sljedeću rundu kao sada, onda se može reći da je ovo jedna od najvećih utakmica čiji sam bio dio. Mislim i nadam se da ćemo dati Francuskoj neka pitanja koja će trebati odgovarati. Oni igraju vrlo napadačkim stilom i to je nešto što bi nam moglo donjeti i neke prilike. Uvijek pokušavam pronaći snage i slabosti kod svakog suparnika, no Francuskoj je uistinu teško naći slabije strane. Ne mislim da će biti važno to što su im neki igrači suspendirani jer imaju veliku kvalitetu momčadi. Mi se moramo fokusirati na našu igru. Važno je vidjeti što možemo s loptom kada oni ne budu imali posjed. Napredovali smo u tom područku protiv Engleske, a sada želimo odraditi još bolji posao protiv Francuske'.

Islandski izbornički par nema problema s izostancima pred četvrtfinalni susret s domaćinom Europskog prvenstva što znači da najvjerojatnije neće mjenjati ni 4-4-2 formaciju ni početnu jedanaestorku koja im je donjela niz uspjeha na ovom natjecanju. U vrhu napada od prve se minute očekuju Bodvarsson i Sigthorsson, dok bi Finnbogason priliku trebao čekati na klupi za pričuve. Djelitelj pravde na ovoj utakmici bit će jedan od najboljih svjetskih sudaca, 43-godišnji Nizozemac Björn Kuipers.