priča o LEGENDi

Kroos je na zalasku, ali u Realu briljira; Njemačkoj je nada za Euro iako nije sve idealno

09.05.2024 u 09:00

Bionic
Reading

Posljednji dan travnja počeo mu je uz novu porciju medijskih nagađanja hoće li u mirovinu ili nastaviti igrati u Realu, da bi večer dočekao kao u snovima. Cijeli svijet danima je gledao njegovu nestvarnu asistenciju za Viniciusa u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka protiv Bayerna. U revanšu takav doprinos nije pružio, ali vidjet će novi finale

Tako je njemački nogometaš, koji je godinama s Lukom Modrićem tvorio možda i najbolji klupski par veznjaka na svijetu, pokazao da je daleko od 'starog željeza'. Sudbina je htjela da ga u uzvratu protiv Bayerna baš Modrić zamijeni pa je kraj drame u Madridu odgledao s klupe. No, s 34 godine i dalje ga smatraju skoro nezamjenjivim, makar za vanjski svijet i one koji ne vide dalje od golgetera bio u sjeni Realovih megazvijezda poput Cristiana Ronalda, Benzeme, sada Viniciusa...

Tako je nekako bilo i u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka. Svi su očekivali još jednu eksploziju Bellinghama, ali njega nije bilo nigdje. I onda je krenula ona akcija u kojoj je Kroos prvo rukom pokazao Viniciusu gdje da se 'nacrta', pa poslao projektil kojeg je Brazilac rutinski pospremio u gol. I napokon je pravda pobijedila, jer svi su znali kome idu zasluge za gol. Čak se i Vini naklonio svom 'pakeru'.

'Tako se dobro poznajemo, a Toni stvari čini jako jednostavnim', izjavio je nakon polufinala. A Kroos? On je sve zasluge pripisao Viniciusu, rekavši da je znao koliko Brazilac voli utrčavati u prostor. A za svoju savršenu asistenciju rekao da je bila 'ništa specijalno'.

Titula za titulom u Realu

Nije slučajno da se s Kroosovim boravkom u Madridu poklopilo toliko trofeja za Los Blancos: četiri titule prvaka Španjolske (ove sezone to su uspjeli 4 kola prije kraja sezone!), jedan kup, četiri Superkupa, četiri Lige prvaka, tri europska Superkupa i pet klupskih svjetskih prvenstava. Sada će to možda dodatno obogatiti, na Wembleyu ga čeka još jedna europska 'kanta', to bi mu uz onu osvojenu u Bayernu bila ukupno šesta. Jasno, za takvu žetvu svaki je igrač važan, i nabrojeni strijelci i Luka Modrić, ali svaki navijač Reala reći će vam da Kroos uistinu zauzima posebno mjesto.

I tako je i danas. Talijanski trener priznaje da nije u stanju naći dovoljno riječi kojima bi i danas, praktički pri kraju Kroosove karijere, opisivao njegov doprinos. Čak i nakon što su na kraju prošle godine svi govorili kako je prošlo njegovo vrijeme, kao i ono Luke Modrića.

  • +17
Toni Kroos - igrač Real Madrida i njemačke reprezentacije Izvor: EPA / Autor: Miguel Tona

'I kad ne igra, on je nezamjenjiv', govori danas Ancelotti, dva mjeseca prije isteka ugovora njemačkog veznjaka.

Doduše, u ovogodišnjem polufinalu imao je posebnu vrstu 'dopinga', s druge strane bio je klub iz kojeg je prije deset godina stigao u Madrid jer se nije mogao do kraja probiti između asova poput Bastiana Schweinsteigera, Francka Ribéryja, Arjena Robbena ili Thomasa Müllera, i onda od velikog talenta postao jedan od najboljih na svijetu, igrač s više trofeja od ijednog njemačkog nogometaša. A na čelu Bayerna je predsjednik Uli Hoeness, čovjek koji je prije tri godine Kroosu poručio da za njega u suvremenom nogometu više nema mjesta, i da je njegova prevelika sklonost dodavanju glavni problem Njemačke. U međuvremenu je dobio odgovor, Kroos itekako traje i dalje.

Sve je dopunjeno povratkom u posrnulu njemačku reprezentaciju koja Euro na domaćem terenu čeka kao znak oporavka, nakon ispadanja u grupnoj fazi dva posljednja Svjetskog prvenstva i samo četvrtfinala prošlog Eura. Sada izbornik Julian Nagelsmann očito misli da bi mu Kroos svojim iskustvom mogao pokrenuti cijelu momčad.

Njemačka? Kroosovim povratkom došle su pobjede

I počelo je dobro. Nakon što je Elf izgubio zadnje dvije prijateljske utakmice prošle godine protiv Turske i Austrije, Kroosovim povratkom došle su pobjede protiv velikih protivnika, Francuske i Nizozemske.

'On našoj igri daje određenu smirenost, daje nam ravnotežu. Znam što mogu očekivati ​​od njega i znam svoju ulogu iza njega', komentirao je dva povratnička Kroosova nastupa njegov suigrač iz Reala Antonio Rüdiger.

Sada je – uz očekivanje hoće li dodatno pojačati svoju kolekciju trofeja – ostalo samo jedno pitanje: što će Kroos napraviti na kraju sezone, kad mu uz već osiguran novi naslov prvaka Španjolske ističe ugovor s Realom. Teško je vjerovati u njegove riječi da ne razmišlja o budućnosti, nego želi pobjedama okončati sezonu. Njegovi suigrači praktički jednoglasno priželjkuju produžetak vjernosti, i to ne samo na sljedeću sezonu, jer – slično Modriću – u 34. godini ne pokazuje znakove posustajanja, bez obzira na povremeni nedostatak brzine i trkačke moći.

Što god odlučio, za njim je jedna uistinu velika karijera koja je, da nije bilo prelaska u Real, mogla ostati na epitetu 'solidna'. Sve je počelo u rodnom Greifswaldu, gdje je sa sedam godina počeo trenirati u lokalnom klubu Greifswalder SC, a s 12 godina prešao u Hansu iz Rostocka gdje mu je otac Roland bio trener juniora. Kao kuriozitet, godinu dana nakon što je mali Toni otišao iz rodnog grada, njegov prvi klub je ugašen.

Kao tinejdžer stigao je u Bayern, i za prvu momčad Bavaraca debitirao sa samo 17 godina i 265 dana, odigrao je 18 minuta protiv Energie Cottbus, i za to vrijeme dva puta asistirao Miroslavu Kloseu u pobjedi 5-0. Mjesec dana kasnije debitirao je i u europskim natjecanjima. U tadašnjem Kupu UEFA odigrao je zadnjih devet minuta protiv Crvene zvezde, bilo mu je to dovoljno za asistenciju Kloseu i prvi postignuti gol.

Istodobno je briljirao u mladim selekcijama Njemačke, na U19 Svjetskom prvenstvu 2007. osvojio je i Zlatnu loptu. No, u klubu nije previše igrao, pa je pristao na posudbu u Bayer Leverkusen. Tada dvadesetogodišnji Kroos ostavio je priličan trag u momčadi 'apotekara', s 10 golova u 43 utakmice. Bio je to jasan signal da mu je itekako mjesto u Bayernu, pa je tamo i vraćen, i počeo skupljati trofeje. Kad su ga pitali što očekuje od povratka u München, bio je jasan: 'Želim igrati što više'.

Od 2010. do 2014. tri je puta sa svojim klubom postao prvak Njemačke, osvojio prvu Ligu prvaka i dva njemačka kupa, i čak tri puta bio uvršten u najbolju momčad prvenstva. No, premda jest bio cijenjen, nije dobio pažnju i priznanja koje je zasluživao. I tada povlači potez koji je označio početak nove ere: prelazi u Real Madrid u transferu koji je bio težak danas skoro smiješnih 25 milijuna eura.

Zanimljivo, njegov prvi izbor bio je Manchester United, sve je već bio dogovorio s njihovim trenerom Davidom Moyesom. No, tada na Old Traffordu dolazi do smjene, manager postaje Louis van Gaal, koji je zaključio da mu Kroos ne treba, unatoč mišljenjima poput onog Paula Scholesa koji je tada smatrao da je Kroos igrač kojeg su morali uzeti. Nije poznato kaje li se Nizozemac danas, možda se pokajao već gledajući ga na Svjetskom prvenstvu te godine, gdje je igrao tako da je Johan Cruyff njegov stil, način dodavanja, čitanje i pregled igre nazvao 'skoro savršenim'.

Toni Kroos sigurno nije požalio zbog 'rezervnog rješenja'. Kako i bi, kad ga je kasnije Zinedine Zidane nazvao 'savršenim igračem za Real'.

Luka i Toni, nogometni par iz snova

Kako vrijeme prolazi, sve je očiglednije da posljednjih desetak Realovih godina nisu – uz sve zasluge – obilježili silni golovi koje su postigli Cristiano Ronaldo i Karim Benzema. Ključ dominacije madridskog kluba svo su to vrijeme bila dvojica igrača o kojima su se dosad ispričale cijele legende, vezni red iz snova, osovina Luka Modrić - Toni Kroos. Sada su obojica u poodmaklim nogometnim godinama, ne bi bilo iznenađenje da dogodine u bijelom dresu bude još samo Kroos, i da zapravo više i ne zaigraju zajedno, bar ne cijelu utakmicu, ma koliko Carlo Ancelotti o njima govorio kao o nedodirljivima.

Ovaj je par sjajan igrača dio povijesti ne samo Reala, nego i općenito nogometa. Zajedno su odigrali više od 300 utakmica, osvojili cijeli naramak trofeja od 25. kolovoza 2014. kad su se prvi put našli zajedno na terenu u pobjedi 2-0 protiv Cordobe. U srednjem redu su im se izmjenjivali suigrači kao 'onaj treći', od Jamesa Rodrigueza do Casemira, ali znalo se tko vodi igru.

Njihov odnos na terenu rijetko se viđa, ne samo u današnjem nogometu nego i u nogometnoj povijesti. A koliko uživaju igrati zajedno, svjedoči i svojedobni odgovor kojeg su skoro unisono dali na tweet na službenom profilu UEFA-e, kad su nakon pobjede Reala nad Atalantom pitali navijače koga bi radije vidjeli u momčadi, Kroosa ili Modrića. Luka je odgovorio 'Najbolje zajedno', a Kroos još jednostavnije: samo je kao odgovor upisao 'AND'. Došao je, doduše, sad trenutak da Modrić u polufinalu Lige prvaka mijenja Kroosa u drugom poluvremenu, ali i to se može protumačiti kao neka vrsta simbioze, za Real je važno da ima bar jednog na terenu.

Možda više i ne zaigraju na razini na kojoj smo ih navikli gledati, ali oni koji su imali prilike vidjeti ih u akciji, imat će što pričati unucima.

Čak 21 trofej osvojio je Kroos u Madridu, već smo ih nabrojali, a to su samo oni momčadski. U sva četiri osvajanja Lige prvaka bio je uvršten u najbolju momčad tog natjecanja, a tu su i višekratna uvrštenja u najbolje momčadi i španjolskog i europskog i svjetskog nogometa, plus nagrade za najboljeg playmakera na svijetu 2014. i njemačkog igrača godine 2018. Naravno, tu je i općeprihvaćeno mišljenje o članu najboljeg para veznjaka na svijetu s Lukom Modrićem, s kojim je već u prvoj sezoni vodio momčad do nevjerojatnog niza od 22 uzastopne pobjede.

Pridodajmo i ključnu ulogu u tituli svjetskog prvaka 2014. s Njemačkom, i europsku broncu 2016., to je posljednja medalja na nekom od dva najveća natjecanja koju je Njemačka osvojila. Kad je kriza pogodila reprezentaciju, Kroos je bio među rijetkima koji su povukli konzekvence, i 2021. je napustio Elf nakon 106 nastupa i 18 golova. Sada se vratio, na velika vrata, neki ga smatraju i spasiteljem nacionalnog nogometnog ponosa. On je puno prizemljeniji:

'Naravno da želim pomoći, ali nisam spasitelj, niti smo mojim povratkom postali favoriti Eura, tko to misli jako griješi. Sebe vidim kao kamenčić koji će se uklopiti s drugim igračima'.

Sve titule Tonija Kroosa

Bayern

  • Bundesliga: 2007/08, 2012/13, 2013/14.
  • Kup: 2007/08, 2012/13, 2013/14.
  • Superkup: 2012.
  • Liga prvaka: 2012/13.
  • UEFA Superkup: 2013.
  • FIFA klupsko Svjetsko prvenstvo: 2013.

Real Madrid

  • La Liga: 2016/17, 2019/20, 2021/22, 2023/24.
  • Kup kralja: 2022/23.
  • Superkup: 2017, 2019/20, 2021/22, 2023/24.
  • Liga prvaka: 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2021/22.
  • UEFA Superkup: 2014, 2017, 2022.
  • FIFA klupsko Svjetsko prvenstvo: 2014, 2016, 2017, 2018, 2022.

Njemačka

Svjetsko prvenstvo: 2014.

Pojedinačna priznanja (seniorska)

  • Momčad sezone u Bundesligi: 2009/10, 2011/12.
  • Liga prvaka - momčad sezone: 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18.
  • FIFA FIFPro World11: 2014, 2016, 2017.
  • UEFA Momčad godine: 2014, 2016.
  • Najbolja momčad Svjetskog prvenstva: 2014.
  • Njemački nogometaš godine: 2014, 2018.
  • Najbolja momčad Europskog prvenstva: 2016.
  • Momčad sezone u La Ligi: 2016/17, 2019/20.