ovo će odjeknuti

[VIDEO] Novi predsjednik Lukša Jakobušić se na prvoj presici obrušio na gotovo sve u klubu, a nije štedio ni 'Naš Hajduk'

30.10.2020 u 13:34

Bionic
Reading

Lukša Jakobušić predstavljen je kao novi predsjednik Hajduka

Hajduk je izabrao novog predsjednika. Na mjesto Marina Brbića, koji je podnio ostavku nakon što je Hajduk završio na petom mjestu prošle sezone, sada je sjeo Lukša Jakobušić. Presicu na kojoj je predstavljen novi predsjednik Hajduka započeo je predsjednik Nadzornog odbora Benjamin Perasović koji se javio iz Zagreba.

'Novi predsjednik Hajduka je Lukša Jakobušić. Htio bih reći da se zahvaljujem predsjedniku Marinu Brbiću jer je podnio priličnu žrtvu za Hajduk što se i očekuje od pravih hajdukovaca. Nakon Skupštine je prirodno htio otići, ali puno nam je značilo da izbor predsjednika napravimo na miru kako smo željeli. Nadzorni odbor je svjestan na polovici svog mandata da je izbor predsjednika najvažniji zadatak. Zato smo htjeli iskoristiti sva raspoloživa sredstva izbora, a Brbić nam je svojim doprinosom pružio tu mogućnost', rekao je Perasović pa dodao:

'Imali smo natječaj, ali dali smo priliku i ljudima koji su bili istaknuti kandidati kao što je bio Lukša Jakobušić. Nije se Lukša prijavio na natječaj jer su u tom natječaju bili navedeni uvjeti kao što je fakultet, a Lukšina diploma nije nostrificirana. Međutim, nije ni Ivanišević imao formalne uvjete za Wimbledon, pa je na kraju osvojio Wimbledon s pozivnicom. Hvala Brbiću što je istrpio dugi proces. Bilo je dobrih kandidata, ali predsjednik je Lukša Jakobušić', rekao je Perasović.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Podsjetimo, Jakobušić je već bio u Hajduku gdje je imao funkciju dopredsjednika s koje se povukao u studenom 2019. godine nakon što je Naš Hajduk kritizirao njegovo druženje s izbornikom hrvatske reprezentacije Zlatkom Dalićem.

'Ne slažem se sa svime što Lukša govori, a on se ne slaže sa svime što mi u Nadzornom odboru govorimo. Bili smo svjesni da moramo izaći iz nekih okvira. Lukša nam je dao puno kritika mogli smo izabrati nekog drugog, a bilo je jako puno odličnih kandidata. Govorili smo i o HNS-u. Svi znaju moje stavove o tome, iza kojih stojim. Nemamo što tražiti u nekim simboličkim mjestima kao što su lože s ljudima koji su pravomoćno ili nepravomoćno osuđeni. Da Lukša na utakmici reprezentacije s tim ljudima sjedi, jede, pije i grli se, ja bih rekao da to predsjednik Hajduka neće raditi', poručio je Perasović i dodao:

'Mi smo izašli, uvjetno rečeno, iz neke komforne zone. Spremni smo imati predsjednika s kojim se nećemo slagati. Ne trebamo mi predsjednika radi nas nego radi Hajduka. Mi smo volonteri. Naš privatni i profesionalni život pati zbog Hajduka. Nama treba predsjednik koji Hajduk može povući naprijed, ne treba nama predsjednik koji će nama ugađati.'

Nakon ovog uvoda, riječ je preuzeo i novi predsjednik Hajduka koji je najprije čestitao rođendan Torcidi, a onda i zahvalio svojem prethodniku.

'Drago mi je što sam ovdje i ponosan sam na to. Prije svega želim čestitati rođendan Torcidi. Torcida je moćna, ali nije problem što je Torcida moćna, nego što Hajduk nije. Prvo ću reći zašto samo otišao. Da bismo mogli početi, moramo se i vratiti. Predsjednik Brbić me zvao da mu pomognem i tu ne možeš biti imun. Rekao mi je, dođi mi pomoći osvojiti naslov, ali i ja sam s određenim problemima ušao u hajdučku obitelj', rekao je Jakobušić pa nastavio:

'U trenutku to zatomiš, ali kada se dogode neke stvari i kada više ne možeš pomoći, kada se ne borimo za trofej, kada nismo u glavi svjesni, onda taj problem postaje sve veći. Nakon nekog vremena nemaš više želudac za sve to i prevlada osobni razlog. Hvala Brbiću na tome, jer me razumio. Bio je nesebičan. Jedan od mojih uvjeta je bio da me on bira i da njemu mogu dati ostavku', pojasnio je razloge svoje odlaska novi s mjesta dopredsjednika Hajduka Jakobušić.

Novi predsjednik je potom otkrio zašto se vratio u klub i preuzeo još važniju funkciju.

'Želim moćan Hajduk. Želim da vratimo dignitet Hajduku kroz funkciju predsjednika,a onda i ostalo. Moj Hajduk nije podjela nije 'jesmo ili nismo'. Moj Hajduk je jedinstvo. Prozivamo predsjednika, Naš Hajduk, Torcidu,... umjesto da govorimo o Hajduku. Samo je Hajduk bitan! Bio sam član Torcide, išao sam na gostovanja, ali nisam za govor mržnje. Kada treba braniti domovinu, prvi su, kada je požar, tu su, ali to ne znači da prihvaćam govor mržnje. Član sam DPH Dubrovnik i ja sam za taj model. Svi želimo isto, a to je da Hajduku bolje ide', rekao je Jakobušić pa nastavio:

'Ono što se trenutno događa jest činjenica da nas ne poštuju. To je i do nas, nije da i mi sve poštujemo. Međutim, rugaju nam se. Nekada s pravom, jer mi im damo povoda. Onda dođe i nova faza, a to je da te žale. Čini mi se da smo u toj fazi. Najradije bi nam cijela Hrvatska dala trofej samo da prestanemo kmečati kako oni kažu. Idemo na živce svima. Ne znači da nismo u pravu, ali te sve silne borbe i podjele, to nas je dovelo do ovoga', iskren je bio novi predsjednik.

Nakon toga, nastavio je u istom tonu i najavio kakav će biti njegov mandat.

'Imam puno mana, iznenadili bi se koliko, ali ulazim s dvije stvari, a to su poštenje i neovisnost. Tu nema kompromisa. Nisam siguran da su svi u Nadzornom odboru shvatili kakvu neovisnost očekujem. Za mene je predsjednik institucija. Ovo podneblje traži predsjednika koji predstavlja klub i grad. I po njemu se ravnaju. Tako ću se i ponašati', rekao je Jakobušić pa nastavio:

'Neću komentirati model, ali hoću način upravljanja. Nadzorni odbor treba davati suglasnosti, ali da ja čekam NO da mi daje suglasnost za neke poteze... Kod Jaira se vidjela sva nelogičnost. Odgovornost je na predsjedniku. Za Hajduk je najbolje da nitko ne zna da postoje. Njihova je zadaća da nadziru, da biraju predsjednika i smjenjuju. Sve ostalo ide u domenu navijača. Nadzorni odbor će davati suglasnost kakvu treba. Ako ne dobijemo njihovu suglasnost, preispitat ću sebe, ali da je dobro što su radili, ne bih bio ovdje. Nešto treba mijenjati, ne radi sebe, nego radi Hajduka. Shvaćam da nisam bio prvi izbor i možda nemam odlike koje oni trebaju. Nisam ovo sanjao, ni želio. Ove je prejako i preveliko, ali sam svjestan veličine. Neću propustiti ovu priliku radi svih koji imaju nadu. Želim da se svi skupa veselimo.'

Bivši predsjednik Brbić neće ostati u Hajduku.

'Bio bi opterećenje i Hajduku i meni, a i ja bi njemu bio opterećenje. Brbić se treba dobro odmoriti od Hajduka i Hajduk od njega ,ali za njega uvijek treba biti mjesta u Hajduku. Za određene stvari ću ga pitati, a najviše me zanima kako je sve istrpio.'

Komentirao je novi predsjednik i Marija Stanića.

'Upoznali smo se dok nije još bio u Hajduku. Ima šarm, ugodno ti je s njim u društvu, ali isto bih volio čuti kako struka može dozvoliti da smo peti. Netko je to dozvolio. Volio bih da mi objasni u ovih godinu dana logiku odlazaka i dolazaka. Logiku dolazaka prije svega. Čime su se vodili i kako to misle raditi dalje. Kada imate nekog tko je poput mene, tko nije iz nogometnog svijeta, tko je tanak u nogometnim pitanjima, onda taj čovjek s moje desne ili lijeve strane, mora znati za mene i njega. Tu je stvar povjerenja. Nisam se čuo s njim, ali obavit ću sigurno jedan razgovor. Savjetnik mi ne treba. Kepčiju ne znam. Znam da je pristojan i izvrstan. Niti jednu lošu riječ nisam čuo o njemu. Čini mi se da sve zna. No, u tom kontekstu, bih postavio još jedno pitanje. Odabereš trenera i daš mu povjerenje, a onda ne ideš na klupu da mu daješ podršku. U tom slučaju, Ili on nije za trenera ili onaj drugi nije za sportskog direktora', poručio je oštro novi predsjednik Hajduka.

Za kraj se osvrnuo i na Naš Hajduk u čijim je rukama klub.

'S tim ljudima u Našem Hajduku sam prije surađivao odlično, ali možda zato što sam bio drugi. Naš Hajduk želi da Hajduku dobro ide, ali morat će otvorenije razgovarati o nekim problemima. Najvažnija je suradnja i jedinstvo. Neću nikome ostati dužan. Imam nekada dojam da Hajduk postoji radi Našeg Hajduka, ali zapravo je obrnuto', poručio je Jakobušić.

Pogledajte još jednom najbolje golove 8. kola HT Prve lige.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Ako već niste, sada je pravo vrijeme da odaberete MAXtv zbog vrhunske slike u HD kvaliteti. Ponudu potražite na hrvatskitelekom.hr.