rookie Victor

Ogromni Francuz jednoglasno do nagrade, a upisao se u povijest NBA-a kao prvi ikada!

07.05.2024 u 10:44

Bionic
Reading

Francuz Victor Wembanyama očekivano je proglašen 'rookiejem godine' (novajlija), objavila je u ponedjeljak NBA liga. Postao je tek šesti igrač u povijesti koji je tu nagradu dobio jednoglasnom odlukom

Dvadesetogodišnji Victor Wembanyama, koji je u lipnju 2023. bio prvi izbor San Antonio Spursa na NBA draftu, prvi je Francuz koji je dobio ovu nagradu i treći Europljanin nakon Španjolca Paua Gasola (2002.) i Slovenca Luke Dončića (2019.) koji se okitio titulom rookijea godine.

"Znao sam da moram biti dobar individualno i dominantan na terenu, kako bih stigao tu", rekao je Wembanyama za TNT.

No, svi stručnjaci se slažu kako je ova nagrada bila očekivana i poprilično sigurna.

Iako njegova momčad nije ove sezone ostvarila neki rezultat, sezonu su završili kao 14. na Zapadu, prva NBA sezona francuskog košarkaša visokog 224 cm bila je uspješna na individualnoj razini. U 71 od 82 utakmice koliko je odigrao ove sezone Francuz je u prosjeku bilježio 21,4 poena, 10,6 skokova, 3,9 asistencija i 3,6 blokada. No, uz to je postao prvi rookie u povijesti koji je bilježio ovakvu statistiku, a da je uz to pogodio više od 100 trica (ubacio ih je 128!). Njegov šut za tricu i rješenja koja ima u napadu mnoge su ostavila bez teksta i o njegovoj svestranoj igri, kakva dosad nije viđena, bruji cijeli svijet.

Također je postao jedan od miljenika navijača: bio je treći igrač koji je skupio najviše video pregleda na društvenim mrežama (1,3 milijarde) prema NBA-u, iza superzvijezda LeBrona Jamesa (1,9) i Stephena Curryja (1,7).