VOJNA TEHNOLOGIJA

Kineski znanstvenici planiraju koristiti Nvidijine čipove za hipersonične rakete?

24.04.2024 u 14:21

Bionic
Reading

Jetson modul kojeg prodaje Nvidia može učinkovito obraditi računalne modele dinamike fluida

Istraživači u Kini navodno su pokazali kako bi se jeftini Nvidia Jetson modul teoretski mogao koristiti za upravljanje hipersoničnim oružjem.

Znanstvenici kažu da su opremili modul Nvidia Jetson TX2i za optimizaciju sustava opskrbe gorivom u stvarnom vremenu i kontrolu scramjet motora za hipersoničnu raketu koja usisava zrak, prema izvješću u South China Morning Postu (SCMP). Nvidijin portfelj Jetson namijenjen je uvođenju umjetne inteligencije u integrirane sustave, isporučen kao sustav na modulu koji uključuje CPU, GPU i memoriju. Oni su dostupni za nekoliko stotina dolara i ne podliježu izvoznim ograničenjima SAD-a protiv Kine, za razliku od Nvidijinih vrhunskih GPU-a od kojih svaki može koštati desetke tisuća dolara.

Za sve hipersonične projektile Kina može koristiti različite obitelji procesorskog hardvera te se ne mora oslanjati isključivo na platformu Jetson.

Također, nitko ozbiljno ne sugerira da su Kini potrebni Nvidijini vrhunski matematički akceleratori (koji su blokirani za izvoz) kako bi izravno kontrolirala svoje oružje. Umjesto toga, čini se, ovaj napor pokazuje da još uvijek možete postići vrlo zanimljive stvari s neograničenim Nvidijinim silikonom, kao što je potencijalno letenje projektila.

Istraživanje je proizašlo iz zajedničkog projekta Beijing Power Machinery Research Institutea i Dalian University of Technology, a objavljeno je u Propulsion Technology, kineskom akademskom časopisu.

Prema SCMP-u, istraživači su otkrili da je modul Jetson sposoban obraditi računalne modele dinamike fluida s velikom učinkovitošću, dajući rezultate u 25 milisekundi, što ga čini idealnim za njihov projekt. Profesor Sun rekao je novinama da modul TX2i ne samo da može povećati domet i stabilnost hipersoničnih letjelica, već i značajno smanjiti troškove istraživanja i razvoja.

Nvidia je odbila priliku komentirati, piše The Register. Ne postoje sugestije da će se moduli Jetson TX2i stvarno koristiti za ovu vojnu svrhu, no kao što nalaže izvor, kineski domaći proizvođači silicija mogu isporučiti čipove koji nadmašuju TX2i. Time bi se izbjegla zabrinutost oko (ne)pouzdanosti opskrbnog lanca kojeg je uveo SAD sa svojim stalno promjenjivim izvoznim ograničenjima za Nvidijin hardver.

Čini se da je namjera istraživača bila dokazati izvedivost korištenja jeftinog CPU-GPU čipa za hipersonično oružje, bez obzira na to gdje bi se silicij proizvodio, te da se za to ne moraju koristiti najsuvremenije komponente.