U 2024. GODINI

Ovo su najbogatiji kripto i bitcoin milijarderi na svijetu

07.05.2024 u 14:52

Bionic
Reading

Nakon turbulentnog razdoblja, kripto tržište doživljava oporavak, a s njime i rast broja kriptomilijardera. Prema podacima CoinGeckoa, vrijednost bitcoina udvostručila se u posljednjih 12 mjeseci, dosežući rekordnih 73.000 dolara u ožujku. Ukupna vrijednost svih kriptovaluta porasla je za 170 posto, dodajući tržišnoj kapitalizaciji nevjerojatnih 1,6 bilijuna dolara u istom razdoblju

Forbesov popis svjetskih milijardera za 2024. godinu otkriva da je najmanje 17 ljudi postalo kriptomilijarderima, u usporedbi s prošlogodišnjih devet. Njihova ukupna imovina sada doseže 93 milijarde dolara, što je više od dvostruko u odnosu na prošlu godinu.

Unatoč priznanju krivnje za optužbe za pranje novca u SAD-u, osnivač i bivši izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, ostaje na vrhu popisa najbogatijih kriptovalutnih magnata. Iako je platio kaznu od 200 milijuna dolara, a Binance dodatnih 4,5 milijardi dolara, njegovo bogatstvo sada se procjenjuje na 33 milijarde dolara. To ga čini 50. najbogatijim čovjekom na svijetu, s većinskim udjelom u Binanceu vrijednom 32,5 milijardi dolara.

Forbes Hrvatska izdvaja 10 najbogatijih kripto milijardera u 2024. godini.

Osim Zhaoa, na popisu se ističu i Brian Armstrong, osnivač Coinbasea, posjeduje bogatstvo od 11,2 milijarde dolara, dok Giancarlo Devasini, financijski direktor Tethera, ima 9,2 milijarde dolara. Michael Saylor, osnivač MicroStrategyja, zauzima četvrto mjesto s bogatstvom od 4,4 milijarde dolara, većinom generiranim od ulaganja u Bitcoin.

Ostali istaknuti imena na listi uključuju Paoloa Ardoina (Tether, 3,9 milijardi dolara) i Jean-Louisa van der Veldea (Tether, 3,9 milijardi dolara), Chrisa Larsena (3,2 milijarde dolara) iz Ripplea, Freda Ehrsama (3,2 milijarde dolara) iz CoinBasea te Matthewa Roszaka (3,1 milijarda) i Jeda McCaleba (2,9 milijardi), dugogodišnjih figura i investitora u kripto industriji.

S obzirom na nastavak rasta i evoluciju kripto tržišta, očekuje se da će se broj kriptomilijardera nastaviti povećavati, dok se kriptovalute sve više integriraju u globalno financijsko tržište.