KOMPAKTNO RJEŠENJE

Sony Xperia Z5 Compact je malen, svestran i izvrsne kamerice

18.01.2016 u 14:10

Bionic
Reading

Prošla je era kada su kompaktni pametni telefoni bili u sjeni svojih 'odraslih' modela. Za to se pobrinuo i Sony modelom Xperia Z5 Compact, koji usprkos manjim dimenzijama donosi dovoljno inovacija i svestranosti u korištenju za baš svakoga

Uređaj dimenzija 127 puta 65 puta 8,9 mm i mase 138 grama u sebi krije moćni Qualcommov Snapdragon (MSM8994) 810 čip s osam procesorskih jezgri i Adreno 430 grafikom, uparen s 2GB radne memorije i 32GB spremišnog prostora proširivog microSD karticama, što u praksi znači da će Xperia Z5 Compact moći pokrenuti sve - pa i najmodernije 3D igraće naslove. Pored toga, rad u više aplikacija istovremeno će biti fluidan i brz.

Sonyjev Triluminous zaslon izveden u IPS LCD tehnologiji je dijagonale 4,6 inča i razlučivosti 1.280 puta 720 piksela, što u konačnici daje više no izvrsnih 323 ppi. Kontrast i osvjetljenje pri prikazu bilo kakvog sadržaja su zahvaljujući tehnologijama u rangu poznatih BRAVIA TV-a. Zaslon je prekriven zaštitnim i otpornim staklom.

Što još otkriva vanjština? Sony je za model Xperia Z5 Compact odlučio ubaciti brojne elemente kojim se izdvaja kako od nekih prethodnika, tako i od ostatka tržišne ponude. Tu se primarno misli na sitne i precizno izvedene detalje na kućištu, staklenu stražnju površinu i dostupnost kućišta u više boja. Kod detalja na kućištu definitivno vrijedi izdvojiti i tipku za paljenje i gašenje uređaja, koja istvoremeno služi i kao čitač otiska prstiju. Ona je smještena sa strane kako bi korisnik intuitivno, sigurno i jednom rukom jednostavno mogao otključati uređaj.


Kad je riječ o Sonyju, jedna od stvari kojima se njihovi pametni telefoni izdvajaju su vrhunske mobilne kamerice i njihove mogućnosti. Izuzetak, naravno, nije ni Xperia Z5 Compact. U sebi ona krije 1/2.3" Exmor RS od 23 megapiksela. Hibridni autofokusni sustav osigurava fokusiranje za svega 0,03 sekunde, čime svaki trenutak može biti zabilježen bez problema. Pored toga, ovaj senzor velikih dimenzija je u stanju snimiti i izvrsne fotografije u uvjetima lošeg osvjetljenja. Ljubitelji selfie fotografija mogu pak uživati u prednjoj kamerici razlučivosti 5.1MP. Korisnici na brz i jednostavan način mogu snimati HDR uratke, panorame, portrete i drugo zamislivo u svijetu mobilne fotografije.

Vrijedi izdvojiti i mogućnost snimanja videa u sljedećim razinama kvalitete: 2160p pri 30 sličica u sekundi, 1080p pri 60 sličica u sekundi ili 720p pri 120 sličica u sekundi, uz HDR opciju za prikaz koji će impresionirati svakoga.

Integrirana baterija od 2.700mAh donosi do dva dana korištenja, a kada postoji potreba za brzim punjenjem, zahvaljujući integraciji Quick Charge 2.0 standarda mobitel Xperia Z5 Compact moguće je napuniti do 60 posto za svega pola sata.

Što se tiče povezivosti, Xperia Z5 Compact donosi sve ono što se očekuje od modernog mobilnog uređaja. Tu je podrška za aGPS, Bluetooth 4.1, DLNA, WiFi SISO, NFC, kao i podrška za 4G LTE.

U konačnici Xperia Z5 Compact predstavlja impresivan mali paket prepun mogućnosti za svakoga, a koji istovremeno osigurava vodootpornost i zaštitu od prašine po IP65 i IP68 standardima. Uređaj je moguće nabaviti u Hrvatskom Telekomu